Selen
24. januar 2023
Selen er en vigtig antioxidant, og er bl.a. vigtig for immunsystemets reaktion på infektioner.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-17 år |
18-74 år |
> 75 år |
|
Kvinder |
25 µg |
30 µg |
40 |
50 µg |
50 µg |
50 µg |
Mænd |
40 |
60 µg |
60 µg |
60 µg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af selen. Mindste niveau for indtagelse er 20 µg for såvel mænd som kvinder.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Den reelle gennemsnitlige indtagelse er 57 µg for mænd og 44 µg for kvinder pr. dag, hvilket svarer til hhv. 95 % og 88 % af NNA. Ca. 95 % af både mænd og kvinder indtager selen over minimumsværdien på 20 µg pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Veganere samt personer, der eksperimenterer med forskellig grad af udelukkelse af animalske produkter fra kosten, kan være i risiko for selenmangel.
For meget og for lidt selen
Kød, fjerkræ og æg bidrager med 41 % af danskernes selenforsyning, mælk og mejeriprodukter med 12 % og brød og kornprodukter med 14 %. Vælger man at leve vegetarisk, mister man således ca. 40 % af sin selenforsyning og over halvdelen, hvis man også fravælger mejeriprodukter og fisk.
Fravælger man mælk og gluten mistes i størrelsesorden 25 % af selenforsyningen.
Indholdet af selen i vegetabilske produkter afhænger i høj grad af selenindholdet i jorden på det sted, hvor produktet blev dyrket, mens animalske produkter har et mere konsistent indhold af selen.
Den danske jordbund er forholdsvis selenfattig.
Halvdelen af danskerne spiser max. 28 g fisk om dagen, mod anbefalet 30-40 g. Fisk bidrager gennemsnitligt med 15 % af selentilførslen. Så selv små mængder fisk i kosten vil have væsentlig betydning, hvis kostsammensætningen i øvrigt er lav i selen.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne selen fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Selen absorberes rimelig effektivt - omkring 50-90 % af den indtagne mængde absorberes. Hvis vitamin A, D og E er til stede, vil absorptionen være forbedret, mens fytat vil formindske optagelsen.
Eksempler på selen i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af selen pr. 100 g |
Røget makrel |
32 µg |
Kalvelever |
30 µg |
Torsk, filet |
29 µg |
Æg |
23 µg |
Leverpostej |
19 µg |
Kyllingekød |
12 µg |
Ost, fast, 30+ |
10 µg |
Oksekød |
7 µg |
Svinekød |
7 µg |
Minimælk |
2 µg |
Vegetabilske produkter | |
Boghvedegryn |
20 µg |
Hvide bønner, tørrede |
9 µg |
Hvedeklid |
7 µg |
Champignon |
7 µg |
Ris, parboiled |
6 µg |
Grønkål |
2 µg |
Brune ris |
2 µg |
Rugbrød, fuldkorn |
1 µg |
Havregryn |
1 µg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.