Giver plantebaserede køderstatningsprodukter os de næringsstoffer, vi har brug for?

16. januar 2023

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Der er meget fokus på plantebaserede køderstatninger. Men hvis man går ned til sin lokale købmand og vælger et køderstatningsprodukt, såsom en sojaburger eller kødfri pølser, får man så overhovedet de næringsstoffer, som kroppen har behov for?

Et nyt, svensk videnskabeligt studie udgivet i tidsskriftet Nutrients undersøger vegetariske køderstatningers indhold af næringsstoffer, og hvorvidt vores kroppe kan optage dem.

Studiet arbejder med en række forskellige køderstatninger købt i to butikker i Gøteborg. Disse blev analyseret for deres indhold af kostfibre, fedt, jern, zink, fytat, salt, phenoler, protein, aminosyrer, samt fedtsyresammensætningen.

Studiets resultater peger både på ernæringsmæssige styrker såvel som mangler ved plantebaserede køderstatningsprodukter. Et af de største bekymringsområder er, at på trods af et højt angivet indhold, er der en lav biotilgængelighed af jern og zink i produkter baseret på protein fra soja, ærter og hvede. Undersøgelsen viser altså, at der er vanskeligheder med at få nok essentielle mineraler fra en kost, hvor kød er blevet erstattet med produkter baseret på protein fra bælgplanter eller korn. Det kan potentielt føre til en stigning i jernmangel, især blandt sårbare grupper.

Forskerne hævder ikke, at man helt skal undgå de plantebaserede erstatningsprodukter, blot at man skal skærpe ernæringsanprisningerne på produkter – særligt med hensyn til, om kroppen kan optage de næringsstoffer, som produktet indeholder. Forskerne ønsker mere forskning på området for at undersøge virkningerne på ernæring og sundhed af denne slags planteprodukter.

Du kan læse hele studiet her.

Måske du også er interesseret i...