B2-vitamin

15. november 2021

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

B2-vitamin, også kaldet Riboflavin, medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for kroppens energiomsætning. Det er især vigtigt i omsætningen af protein men også fedt og kulhydrat. B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, hår og negle.

Anbefalet og faktiske indtag om dagen

 

Børn 2-5 år

Børn 6-9 år

10-13 år

14-17 år

18-30 år

31-60 år

61-74 år

> 75 år

Kvinder

0,7 mg

1,1 mg

1,2 mg

1,4 mg

1,3 mg

1,2 mg

1,2 mg

1,2 mg

Mænd

1,3 mg

1,7 mg

1,6 mg

1,5 mg

1,4 mg

1,3 mg

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af B2-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 0,8 mg for både kvinder og mænd.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I gennemsnit får danskerne 1,7 mg B2-vitamin pr. dag. Kvinder får 1,5 mg, mens mænd får 2,0 mg. Det gennemsnitlige indtag i alle grupper er højere end de anbefalede niveauer. Omkring 3 % af befolkningen får under den nedre grænse.

Risikogrupper

Mangel på vitamin B2 ses sjældent alene, men ofte i forbindelse med mangel på andre vigtige næringsstoffer. Især alkoholikere og andre personer med ensidige kostvaner, har risiko for at udvikle B2-vitaminmangel.

For meget og for lidt B2-vitamin

Mælk og kornprodukter bidrager tilsammen med knap 50 % af B2-vitaminforsyningen. Drikker man ikke mælk eller spiser kornprodukter kan det således have stor betydning for kostens indhold af vitamin B2-vitamin.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder

De vigtigste kilder i danskernes kost er mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.
Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B2-vitamin fra:



*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption

Omkring 50-60 % af det B2-vitamin vi spiser, bliver absorberet. Hvis kosten indeholder en stor mængde kostfibre, vil det øge optagelsen af vitaminet. Det skyldes en længere passagetid for føden gennem tyndtarmen.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Vitamintab

B2-vitamin bliver ikke nedbrudt under tilberedning. Derimod reducerer sollys og alkohol fødevarens B2-vitaminindhold kraftigt.

Eksempler på B2-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af B2-vitamin pr. 100 g
Svinelever

3,0 mg

Kalvelever

2,2 mg

Leverpostej

1,0 mg

Torskerogn

0,7 mg

Æg

0,5 mg

Blå- og hvidskimmelost

0,5 mg

Hytteost

0,3 mg

Minimælk

0,2 mg

Oksetykstegsfilet

0,2 mg

Svinekam

0,2 mg

Kyllingelår

0,2 mg

Vegetabilske produkter  
Sojabønner, tørrede

0,9 mg

Champignon

0,4 mg

Spinat

0,2 mg

Avocado

0,2 mg

Pastinak

0,2 mg

Rosenkål

0,2 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...