A-vitamin

01. december 2023

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er nødvendigt for blandt andet vækst, forplantningsevne, synet, immunsystemet og kroppens slimhinder.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det anbefalede indtag af A-vitamin. 

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

300 RE 

300 RE 

Børn 4-6 år

350 RE 

350 RE 

Børn 7-10 år

450 RE 

450 RE 

11-14 år 

650 RE 

700 RE 

15-17 år 

650 RE 

750 RE 

18-70 år 

700 RE 

800 RE 

> 70 år 

650 RE 

750 RE 

Gravide 

750 RE 

 

Ammende 

1400 RE 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Danskerne får i gennemsnit 1.274 RE A-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit  1.087 RE A-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 1.470 RE A-vitamin pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

A-vitaminmangel er yderst sjældent i Danmark. Men alderdom, ensidige kostvaner, langvarige slankekure, stort alkoholforbrug samt kroniske sygdomme og lægemidler, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen, kan føre til øget risiko for A-vitaminmangel.

For højt indtag af A-vitamin ses kun i forbindelse med animalske produkter, der indeholder retinol, mens vegetabilske kilder indeholder et uskadeligt forstadium til vitamin A - β-caroten.

Hos gravide kan for høje doser af A-vitamin skade fostret og evt. forårsage spontan abort. Gravide og ammende bør derfor ikke spise lever som hovedret - men gerne leverpostej.

For meget og for lidt A-vitamin

Den danske befolkning er godt dækket ind med A-vitamin. Det hænger blandt andet sammen med, at vi spiser en del kød, som bidrager med 40 % af A-vitaminforsyningen. Hvis man fravælger kød i sin kost, er der risiko for, at indtaget af A-vitamin bliver for lille.

Mælk og mejeriprodukter bidrager med 11 % af forsyningen, så forudsat at man stadig spiser kød, og følger rådet om '6 om dagen', behøver en mælkefri kost ikke at kompromittere A-vitaminforsyningen.

Kilder og biotilgængelighed

A-vitamin findes både i animalske og vegetabilske fødevarer. Især i lever, fisk, æg og mejeriprodukter samt mørkegrønne og orangefarvede frugter og grøntsager som spinat, grønkål, abrikoser, meloner og gulerødder. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013' får danskerne A-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Absorptionen af A-vitamin afhænger af, om det kommer fra animalske eller vegetabilske kilder. A-vitamin fra animalske kilder absorberes bedst, da 70-90 % bliver optaget, hvoraf kun 9-22 % af A-vitamin fra vegetabilske kilder optages.

A-vitamin opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver derfor ikke at blive tilført med kosten dagligt. A-vitamin deponeres i lever og fedtvæv til senere brug.

A-vitamin er følsom overfor varme, oxygen, tilstedeværelse af forskellige mineraler såsom kobber og jern samt lys og lang opbevaringstid, da disse faktorer kan medføre oxidation. En høj fedtprocent i fødevaren vil derimod beskytte A-vitaminet, da det vil være opløst i fedtet.

Eksempler på A-vitamin i forskellige fødevarer

 

Indhold af A-vitamin pr. 100 g

Leverpostej

3950 RE

Æg, friland

72 RE

Ost, fast, 30+

142 RE

Røget makrel

50 RE

Ymer naturel

31 RE

Hakket oksekød, 5-10% fedt 

7 RE

Hakket grisekød, 5-10% fedt 

5 RE

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af A-vitamin pr. 100g

Gulerod, rå

524 RE

Grønkål, rå

421 RE

Abrikos, rå

170 RE

Tomat

83 RE

Mango

24 RE

Græskar

4 RE

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...