C-vitamin

24. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

C-vitamin er en antioxidant, der har betydning for kroppens immunforsvar og for dannelsen af bindevæv. Vitaminet forbedrer desuden optagelsen af non-hæmjern.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen 

Børn 2-5 år

Børn 6-9 år

10-13 år

14-17 år

18-74 år

> 75 år

30 mg

40 mg

50 mg

75 mg

75 mg

75 mg

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af C-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 10 mg for såvel kvinder som mænd.

I gennemsnit får danskerne 110 mg C-vitamin pr. dag. Kvinder indtager 111 mg og mænd 109 mg C-vitamin pr. dag. Tæt på 75 % af den voksne befolkning får dækket det anbefalede daglige indtag, mens det for børn er ca. 90 %. Ingen får mindre end det mindste niveau for indtagelse.

Risikogrupper

Der er meget lille risiko for at få for lidt C-vitamin i Danmark.

For meget og for lidt C-vitamin

Fravalg af mælk, kød eller kornprodukter vil ikke påvirke C-vitaminforsyningen.
Hvis man systematisk undgår enhver form for grøntsager, frugt eller juice, vil man efterhånden få en suboptimal C-vitaminstatus og dermed følgende øget risiko for infektioner. Ultimativt udvikler man skørbug.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder

Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er gode kilder til C-vitamin. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne C-vitamin fra:


*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Vitamintab

C-vitamin nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme. For at være sikker på at opnå det anbefalede daglige C-vitaminindtag, vil det derfor være en god idé at indtage en del frugt og rå grøntsager, da C-vitamin-indholdet vil være intakt i disse produkter.

Eksempler på C-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af C-vitamin pr. 100g
Roastbeef

45 mg

Leverpostej

29 mg

Røget svinefilet

24 mg

Kalvelever

18 mg

Kylling med skind

2 mg

Svinemørbrad, afpudset

0 mg

Lammekølle, afpudset

0 mg

Oksehøjreb, afpudset

0 mg

Torskefilet

0 mg

Vegetabilske produkter  
Rød peberfrugt

191 mg

Solbær

181 mg

Broccoli

121 mg

Jordbær

76 mg

Blomkål

62 mg

Appelsin

61 mg

Spinat

54 mg

Grapefrugt

47 mg

Kartoffel, ny

22 mg

Kartoffel, gammel

9 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...