C-vitamin
15. november 2021
C-vitamin er en antioxidant, der har betydning for kroppens immunforsvar og for dannelsen af bindevæv. Vitaminet forbedrer desuden optagelsen af non-hæmjern.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-17 år |
18-74 år |
> 75 år |
30 mg |
40 mg |
50 mg |
75 mg |
75 mg |
75 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af C-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 10 mg for såvel kvinder som mænd.
I gennemsnit får danskerne 110 mg C-vitamin pr. dag. Kvinder indtager 111 mg og mænd 109 mg C-vitamin pr. dag. Tæt på 75 % af den voksne befolkning får dækket det anbefalede daglige indtag, mens det for børn er ca. sig 90 %. Ingen får mindre end det mindste niveau for indtagelse.
Risikogrupper
Der er meget lille risiko for at få for lidt C-vitamin i Danmark.
For meget og for lidt C-vitamin
Fravalg af mælk, kød eller kornprodukter vil ikke påvirke C-vitaminforsyningen.
Hvis man systematisk undgår enhver form for grønsager, frugt eller juice, vil man efterhånden få en suboptimal C-vitaminstatus, og dermed følgende øget risiko for infektioner. Ultimativt udvikler man skørbug.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er gode kilder til C-vitamin. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne C-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Vitamintab
C-vitamin nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme. For at være sikker på at opnå det anbefalede daglige C-vitaminindtag, vil det derfor være en god idé at indtage en del frugt og rå grøntsager, da C-vitamin-indholdet vil være intakt i disse produkter.
Eksempler på C-vitamin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af C-vitamin pr. 100g |
Roastbeef |
45 mg |
Leverpostej |
29 mg |
Røget svinefilet |
24 mg |
Kalvelever |
18 mg |
Kylling med skind |
2 mg |
Svinemørbrad, afpudset |
0 mg |
Lammekølle, afpudset |
0 mg |
Oksehøjreb, afpudset |
0 mg |
Torskefilet |
0 mg |
Vegetabilske produkter | |
Rød peberfrugt |
191 mg |
Solbær |
181 mg |
Broccoli |
121 mg |
Jordbær |
76 mg |
Blomkål |
62 mg |
Appelsin |
61 mg |
Spinat |
54 mg |
Grapefrugt |
47 mg |
Kartoffel, ny |
22 mg |
Kartoffel, gammel |
9 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs om de andre vitaminer her...
Måske du også er interesseret i...
Mineraler
Mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om de forskellige mineraler her.
Makronæringsstoffer
Læs om makronæringsstofferne: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs vores artikler om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper.
Energi
Læs vores artikler om madens energiindhold.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her.