C-vitamin

16. august 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

C-vitamin er en antioxidant, der har betydning for kroppens immunforsvar og for dannelsen af bindevæv. Vitaminet forbedrer desuden optagelsen af non-hæmjern.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen 

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af C-vitamin.

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

25 mg 

25 mg 

Børn 4-6 år

35 mg 

35 mg 

Børn 7-10 år 

55 mg 

55 mg 

11-14 år 

75 mg 

80 mg 

15-17 år

90 mg 

105 mg 

18- >70 år

95 mg 

110 mg 

Gravide 

105 mg 

 

Ammende 

155 mg 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023 

Danskerne får i gennemsnit 110 mg C-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 111 mg C-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 109 mg C-vitamin pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Der er meget lille risiko for at få for lidt C-vitamin i Danmark.

For meget og for lidt C-vitamin

Fravalg af mælk, kød eller kornprodukter vil ikke påvirke C-vitaminforsyningen.
Hvis man systematisk undgår enhver form for grøntsager, frugt eller juice, vil man efterhånden få en suboptimal C-vitaminstatus og dermed følgende øget risiko for infektioner. Ultimativt udvikler man skørbug.

Kilder og biotilgængelighed

Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er gode kilder til C-vitamin. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne C-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

C-vitamin nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme. For at være sikker på at opnå det anbefalede daglige C-vitaminindtag, vil det derfor være en god idé at indtage en del frugt og rå grøntsager, da C-vitamin-indholdet vil være intakt i disse produkter.

Eksempler på C-vitamin i forskellige fødevarer

 

Indhold af C-vitamin pr. 100g

Roastbeef

45 mg

Leverpostej

29 mg

Røget filet fra gris

27 mg

Kalvelever

18 mg

Kylling med skind

2 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Indhold af C-vitamin pr. 100g

Rød peberfrugt

163 mg

Solbær

181 mg

Broccoli

117 mg

Jordbær

67 mg

Blomkål

77 mg

Appelsin

54 mg

Spinat

54 mg

Grapefrugt

45 mg

Kartoffel, ny

22 mg

Kartoffel, gammel

9 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...