Madpakken betragtes ofte som 'sund' sammenlignet med anden type frokost

01. juni 2022

Gennem de seneste år, har danskernes præferencer i forbindelse med frokosten ændret sig. Der er samlet set, langt færre der i dag spiser madpakker end for bare få år siden, hvilket blandt Covid-19 formentlig har haft en indvirkning på. Fælles for alle former for frokost er, at rugbrød indgår i de fleste former for frokost. Men, ellers så adskiller madpakker sig fra andre former for frokost på forskellige områder, og forbrugeren oplever i højere grad, at frokosten var sund, når de har spist madpakke. 

Hovedpointer fra analysen:

  • Frokosten har set anderledes ud for en del forbrugere siden 2019, hvor Landbrug & Fødevarer sidst stillede skarpt på måltidet. Over de seneste to år har Landbrug & Fødevarer flere gange spurgt ind til danskernes frokostvaner, og her har blot 15 pct. i gennemsnit spist en madpakke til frokost dagen før. Covid-19 har sandsynligvis haft en rolle at spille her, da mange danskere gennem de seneste to år har været henvist til hjemmearbejde i lange perioder. 
  • Madpakker beskrives oftere som 'mættende', 'hjemmelavede', og 'nem at tage med'. Til gengæld beskrives de i mindre grad end gennemsnittet som 'god smag'.
  • Kigger vi specifikt på oplevelsen af sundhed, så er det dog markant flere, der beskriver deres madpakke dagen før som 'sund' eller 'meget sund' sammenlignet med gennemsnittet. Hele 68 pct. vurderer den til at være sund, men det samme gælder 55 pct. blandt danskere, der dagen før spiste en anden type frokost end madpakker. 
  • Hovedingredienserne i madpakken er rugbrød og kødpålæg kombineret med klassiske grøntsager som gulerødder, tomater og agurk. Bland dem, der har fået kødpålæg til frokost, er der dog ikke de store forskelle at spore i forhold til, om det var en del af en madpakke eller en anden form for frokost. 
  • Særligt gulerødder er populære som grønt indhold i madpakker. Hele 42 pct. af madpakkerne indeholdt gulerødder, mens det til sammenligning var 27 pct. af andre typer frokostmåltider, der indeholdt gulerødder. Omvendt spiser man i mindre grad tomater i madpakker sammenlignet med andre typer frokost. 

Se de seneste analyser om sundhed her...