Planteprotein vinder frem - men animalske kilder står stærkt

29. oktober 2025

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på protein; hvad ønsker danskerne at spise? Hvilke proteinkilder synes vi er de bedste, og hvilke holdninger har vi generelt til protein? 

I analysen stilles bl.a. en række spørgsmål til danskernes viden om proteins kvalitet i forskellige produktgrupper og egenskaber i forskellige livssituationer. Analysen er udelukkende et udtryk for danskernes viden/mening og afspejler dermed ikke nødvendigvis de faktiske forhold. Derfor gennemgår vi disse analyseresultater sammen med den faktiske evidensen for de forskellige udsagn i en separat artikel her: Danskernes holdninger og viden om protein - og den videnskabelige evidens bag.

De vigtigste indsigter fra analysen er herudover:

  • Protein er et næringsstof, som danskerne ønsker at spise mere af, dog er det ikke ligegyldigt om det kommer fra planteriget eller dyreriget. Hver tredje dansker (34 pct.) gør sig nemlig umage for at spise mere protein fra planteriget, hvorimod hver femte dansker (21 pct.) gør sig umage for at spise mere protein fra dyreriget. Omvendt, så forsøger 24 pct. at spise mindre protein fra dyreriget.
  • Når danskerne skal beskrive deres nuværende spisevaner, siger 4 ud af 10 danskere, at de ”spiser kød de fleste dage, men at de også har en del måltider uden kød”. 37 pct. angiver, at de ”spiser kød hver dag”, og 10 pct. angiver, at de som hovedregel ”spiser planterigt med lave mængder kød”. 4 pct. angiver, at de ”ikke spiser kød, men gerne fjerkræ og fisk”.
  • Selvom forbrugerne ønsker at spise mere protein fra planteriget, så er det især de animalske kilder til protein, som danskerne mener er de bedste kilder til protein. Æg, kylling og oksekød topper listen over bedste kilder til protein ifølge danskerne. Bønner indtager fjerdepladsen og kikærter og fisk indtager femte- og sjettepladsen.
  • De yngre aldersgrupper er generelt mere engagerede og positive over for nye proteinkilder, særligt plantebaserede. Forbrugere, der har en forkærlighed for planteproteiner, er samtidig også dem, der angiver, at de ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Demografisk er det oftest de yngre kvinder bosat i hovedstaden.

 

Se de seneste analyser om forbrug og adfærd...