Danskernes forbrug
26. august 2025
Denne artikel er baseret på de tal, der findes i rapporten Danskernes Kostvaner 2011-2013. Selvom rapporten er mere end 10 år gammel, er det på nuværende tidspunkt de nyeste data vi har for, hvordan danskernes kostmønstre ser ud. Vi venter i spænding på den nye udgave af Danskernes kostvaner 2021-2024, som forventes publiceret i efteråret 2025.
Danskernes daglige indtag af brød og andre kornprodukter kan ses i tabellen nedenfor. Tallene er fra rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” udarbejdet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Læs mere om Danskernes Kostvaneundersøgelse her.
Brød og andre kornprodukter omfatter alle typer brød, ris, pasta og morgenmadscerealier.
Danskernes indtag af brød og andre kornprodukter (g/dag):
|
Brød og andre kornprodukter |
|
Børn 4-9 år (n= 421) |
216 g |
|
Børn 10-17 år (n= 509) |
219 g |
|
Voksne 18-75 år (n= 3016) |
218 g |
Tallene afspejler det gennemsnitlige daglige indtag.
Det gennemsnitlige indtag af brød og kornprodukter er nogenlunde det samme på tværs af de tre aldersgrupper. Drenge og mænd indtager i gennemsnit større mængder end piger og kvinder.
Brød og andre kornprodukters bidrag til indtag af næringsstoffer
I ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” kan man se, hvilke næringsstoffer brød og andre kornprodukter bidrager med i kosten. Brød og andre kornprodukter bidrager væsentligt med næringsstoffer i danskernes kost – se hvilke nedenfor:
Bidrag af energi og makronæringsstoffer fra brød og andre kornprodukter (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
Energi |
Fedt |
Kulhydrat |
Kostfiber |
Protein |
Brød og korn |
27% |
9% |
47% |
54% |
21% |
Brød og korn bidrager med en fjerdedel af energien og en femtedel af protein i danskernes kost. Hovedparten af kostens kostfibre stammer fra brød og korn, som ydermere er den vigtigste kilde til kulhydrater i kosten.
Bidrag af vitaminer fra brød og andre kornprodukter (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
A-vitamin |
D-vitamin |
E-vitamin |
B1-vitamin |
B2-vitamin |
Niacin |
B6-vitamin |
B12-vitamin |
C-vitamin |
Brød og korn |
1% |
2% |
12% |
31% |
11% |
11% |
16% |
<0,1% |
<0,5% |
Brød og kornprodukter er vigtige kilder til B1-vitamin og bidrager derudover med ca. 10% af hhv. E-vitamin, B2-vitamin og niacin.
Bidrag af mineraler fra brød og andre kornprodukter (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
Calcium |
Fosfor |
Magnesium |
Jern |
Zink |
Jod |
Selen |
Brød og korn |
9% |
22% |
29% |
32% |
22% |
12% |
14% |
Brød og korn er vigtige bidragsydere til mange mineraler. Ca. en tredjedel af danskernes samlede indtag af hhv. magnesium og jern stammer fra brød og kornprodukter, og derudover er det gode kilder til fosfor og zink. Indholdet af calcium, jod og selen i brød og kornprodukter er også nævneværdigt.
Læs mere om korn her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.