Mange forbrugere forventer at købe mere økologi om 1-3 år

17. august 2023

Landbrug & Fødevarer har maj 2023 spurgt danskerne, hvor ofte de køber økologi, hvilke varer de typisk køber i en økologisk udgave, samt deres forventninger til køb af økologi i fremtiden. De vigtigste indsigter er:

  • Det er 35 pct. blandt danskerne, der ’ofte’ eller ’altid’ køber økologi, mens 36 pct. svarer, at de ’nogle gange’ køber økologi. Dette er stabilt i forhold til samme målinger i 2021 og 2022. Danskere i aldersgrupperne 30-39 år og 60-70 år svarer oftere end andre, at de ’ofte’ køber økologi, mens danskere ml. 18-29 år oftere end andre svarer, at de ’nogle gange’ køber økologi.
  • Som med tidligere år er grøntsager dét, som flest danskere typisk køber økologisk. Dernæst kommer æg, mejeriprodukter og frugt. Der er i årets måling et lille fald i andelene, der svarer, at de typisk køber frugt og bær økologisk.
  • Ser danskerne 1-3 år frem i tiden, forventer hele 45 pct. at købe enten ’lidt mere’ eller ’meget mere’ økologi sammenlignet med deres forbrug i dag. Yderligere 45 pct. forventer at købe ’samme mængde’ økologi, som de gør i dag, mens kun 4 pct. forventer at købe ’mindre’ eller ’meget mindre’. Dette giver grund til forsigtig optimisme for fremtiden for økologisk producerede fødevarer.
  • Det er oftere de yngste deltagere, der forventer at købe mere økologi om 1-3 år, end de gør i dag. Hele 18 pct. blandt de 18-29-årige forventer at købe ’meget mere’, mens 38 pct. forventer at købe ’lidt mere’.
  • Blandt dem, der forventer at købe mere, er det især grøntsager, kød og fjerkræ, frisk frugt, æg og mejeriprodukter, som man forventer at købe mere af i en økologisk udgave om 1-3 år.

De seneste analyser om forbrug og adfærd...