Mineraler
24. januar 2023
Nye Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023 er lanceret
D. 20 juni blev de nye Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) offentliggjort. Anbefalingerne for tre mineraler er blevet ændret mere end 20%. Det drejer sig om calcium, zink og selenium. Derudover er magnesium, mangan, molybdæn og fluorid medtaget i NNR for første gang.
Mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Om en madvare er en god kilde til et næringsstof afhænger af:
- hvor meget madvaren indeholder af næringsstoffet
- hvor meget vi spiser af den
- hvor godt vi kan optage næringsstoffet
Læs mere om de forskellige mineraler forneden.
Læs mere om mineraler her...
Calcium
Næsten al kroppens calcium findes i knogler og tænder, mens en lille smule findes frit i plasma. Læs mere om calcium her.
Jern
Jern indgår i de røde blodlegemer, der fører ilt rundt i kroppen, og i muskelcellernes myoglobin, der binder ilt. Læs mere om jern her.
Jod
Jod er en del af hormonerne thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3), der begge har betydning for stofskiftet, vækst og reproduktion. Læs mere om jod her.
Kalium
Kalium er vigtigt for kroppen, da det b.la. er med til at regulere nerve- og muskelfunktioner samt blodtrykket. Læs mere om kalium her.
Magnesium
Magnesium indgår i mere end 300 vigtige reaktioner i kroppen, bl.a. DNA- og proteinsyntese. Her kan du læse mere om magnesium.
Selen
Selen er en vigtig antioxidant, og er bl.a. vigtig for immunsystemets reaktion på infektioner. Læs mere om selen her.
Zink
Zink indgår i en lang række enzymer, som har betydning for omsætningen af protein, fedt og kulhydrat. Læs mere om zink her.
Salt
9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. Kvinder spiser i gennemsnit 7-8 g salt om dagen, mænd 9-11 g. Anbefalingen er højst 5-6 g salt om dagen.