Zink
16. august 2023
Zink indgår i en lang række enzymer, som har betydning for omsætningen af protein, fedt og kulhydrat. Zink findes i alle vores celler og har stor betydning for bl.a. vækst, reproduktion og immunsystemets funktion.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det daglige anbefalede indtag af zink.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
4,5 mg |
4,5 mg |
Børn 4-6 år |
5,8 mg |
5,8 mg |
Børn 7-10 år |
7,7 mg |
7,7 mg |
11-14 år |
10,8 mg |
11,1 mg |
15-17 år |
12,2 mg |
14,0 mg |
18-50 år |
9,7 mg |
12,7 mg |
51-70 år |
9,5 mg |
12,4 mg |
> 70 år |
9,3 mg |
12,1 mg |
Gravide |
11,3 mg |
|
Ammende |
12,6 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 11,8 mg zink pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 10,2 mg zink pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 13,4 mg zink pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Risiko for zinkmangel er meget lille i Danmark, og decideret zinkmangel ude i verden ses mest ved sult og meget ensidig kost.
For meget og for lidt zink
Kød bidrager med 33 % af danskernes zinkforsyning. Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 22 % og brød og kornprodukter med 22 %. Bælgfrugter bidrager også med zink i kosten.
Fjerner man mælkeprodukter og gluten fra kosten, reduceres zinkforsyningen altså med 45 %, som skal hentes ind fra andre produkter. Her vil kød være en vigtig kilde, da ris, frugt og grønt er relativt zinkfattige produkter.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne zink fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Optagelse af zink er homøostatisk reguleret. Absorptionen af zink er omkring 10-15 % fra et måltid baseret på kornprodukter, mens 20-40% absorberes fra et måltid med animalske produkter. Zinks optagelse hæmmes af fytinsyre, calcium og tanniner. Hæmmet optagelse af zink i mad, der er rig på fytinsyre, ophæves delvist ved højt zinkniveau. Nedbrydning af fytinsyre under hævning, gerne langtidshævning, fermentering og udblødning af fx brød og bælgfrugter fremmer zinkabsorptionen.
Eksempler på zink i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af zink pr. 100 g |
Lever fra gris |
7 mg |
Oksekødsspegepølse |
6 mg |
Ost, blå- og hvidskimmel |
2 mg |
Hakket oksekød, 5-10% fedt |
4 mg |
Ost, fast, 30+ |
5 mg |
Æggeblomme |
4 mg |
Schnitzel fra gris |
4 mg |
Lammekød |
3 mg |
Leverpostej |
3 mg |
Torskerogn, rå |
5 mg |
Kyllingelår |
2 mg |
Æg, friland |
1 mg |
Minimælk, 0,5 % |
0,4 mg |
Vegetabilske produkter | |
Hvedekim |
18 mg |
Daddel, tørret |
5 mg |
Hirseflager |
3 mg |
Havregryn |
3 mg |
Bulgur |
2 mg |
Valnød, tørret |
3 mg |
Grahamsmel |
2 mg |
Brune ris, rå |
2 mg |
Rugbrød, fuldkorn |
1 mg |
Blomkål |
0,3 mg |
Æble |
0,02 mg |
Kidney bønner, spiseklare |
1 mg |
Hvide bønner, kogt |
1 mg |
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.