B12-vitamin
24. januar 2023
B12-vitamin har biokemisk betydning for omsætningen af fedt og proteiner. Desuden er B12 nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer og for nervernes vedligeholdelse og omdannelse af homocystein til methionin.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
14-17 år |
18-74 år |
> 75 år |
0,8 µg |
1,3 µg |
2,0 µg |
2,0 µg |
2,0 µg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag for B12-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 1,0 µg pr. dag for både kvinder og mænd.
I gennemsnit får kvinder 5,4 µg B12-vitamin pr. dag, mens mænd får 7,4 µg.
- Det betyder, at det faktiske indtag af vitaminet ligger 170 % over NNA for kvinder og 270 % over for mænd.
- Mere end 95 % af den voksne befolkning og ca. 95 % af børnene får dækket det daglige behov.
- Stort set alle får over minimumsgrænsen.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper for mangel
B12-vitaminmangel er sjælden hos almindelige mennesker. Følgende tilstande kan dog øge risikoen for mangel:
- Alkoholisme
- Alderdom i kombination med ensidige kostvaner gennem mange år
- En kost uden animalske produkter - over længere tid
Hvis man lægger kosten om til vegetarisk, kan der gå op til flere år, før der ses tegn på mangel af vitaminet. Dels fordi leveren opbygger et lager af vitaminet og dels på grund af stort genbrug af vitaminet.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
For meget og for lidt B12-vitamin
Vegetarer risikerer mangel på vitaminet, fordi det ikke forekommer i ret mange vegetabilske madvarer. ½ liter mælk tilfører 2,4 µg vitamin B12 til kosten. Ved at drikke en halv liter mælk om dagen, kan voksne få dækket det daglige anbefalede indtag.
Fødevarekilder og biotilgængelighed
Kilder
I følge 'Danskernes Kostvaner 2011-2013' er de vigtigste kilder til B12-vitamin magert kød, mejeriprodukter, æg og fisk.
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed / absorption
Omkring 50-90 % af indtaget B12-vitamin antages at blive optaget hos raske voksne mennesker, mens absorptionen hos ældre er lavere. Det skyldes, at mavesyreproduktionen og dermed funktionen af ”intrinsic factor”, som er nødvendigt for absorption af B12-vitamin, nedsættes med alderen.
Vitamintab
B12-vitamin er varmestabilt, men kan nedbrydes af vand, sollys, alkohol, østrogen og sovepiller.
Eksempler på B12-vitamin i forskellige fødevarer
B12-vitamin findes i traditionel vestlig kost kun i animalske produkter, men forekommer også i visse algearter og mælkesyregærede grøntsager.
Animalske produkter | Indhold af B12-vitamin pr. 100 g |
Kalvelever |
60 µg |
Andelever |
54 µg |
Svinelever |
40 µg |
Kyllingelever |
21 µg |
Æg |
2 µg |
Oksekød, hakket, magert |
2 µg |
Ost, fast, 30+ |
1,5 µg |
Svinekød, hakket, magert |
1 µg |
Minimælk 0,5 % |
0,5 µg |
Yoghurt naturel |
0,3 µg |
Læs om de andre vitaminer her...
Måske du også er interesseret i...
Mineraler
Mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om de forskellige mineraler her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.