Magnesium
24. januar 2023
Magnesium indgår i mere end 300 vigtige reaktioner i kroppen, bl.a. DNA- og proteinsyntese. Derudover har magnesium også en funktion i forbindelse med muskelsammentrækninger og blodstørkning.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
|
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-17 år |
18-74 år |
> 75 år |
Kvinder |
120 mg |
200 mg |
280 mg |
280 mg |
280 mg |
Mænd |
350 mg |
350 mg |
350 mg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af magnesium. Der er ikke sat nogen nedre grænse for indtag af magnesium, da der mangler egnede indikatorer for magnesiumstatus.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Danskerne får gennemsnitligt 361 mg magnesium pr. dag. Kvinder indtager i gennemsnit 325 mg og mænd 399 mg pr. dag. Kvinder og mænd får dermed gennemsnitligt set 100 % dækket deres magnesium behov. 50 % af både mænd og kvinder får dækket den anbefalede daglige tilførsel, og for børn ligger dækningen på 90-95 %, afhængig af aldersgruppe.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Bortset fra nødder, frø, tørrede bønner og skaldele fra korn ligger magnesiumindholdet nogenlunde ligeligt fordelt mellem kød og grøntsager. Nogle produkter har et højere indhold - nogle et lavere.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
For meget og for lidt magnesium
Mælk og mejeriprodukter står for 14 % af magnesiumtilførslen, og brød og korn står for 29 %. Over 40 % af magnesiumtilførslen mistes altså i en kost uden mælk og gluten og skal erstattes af andre fødevarer. Nødder, frø og fuldkornsprodukter har et højt indhold af magnesium, så en god og varieret vegetarkost kan godt dække vores behov.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne magnesium fra:
Biotilgængelighed/absorption
Ved en normal diæt absorberes 20-60 % af kostens indhold af magnesium. Indhold af D-vitamin i kosten vil forbedre magnesiumabsorptionen, men ikke i samme grad som for calcium. Et højt indhold af kostfibre fra frugt, grøntsager og kornprodukter vil hæmme absorptionen af magnesium, men da disse ofte vil have et meget højt indhold af magnesium, vil det opveje noget af den forringede absorption. Da fosfat binder magnesium, vil en fosfatrig kost hæmme optagelsen af magnesium. Hvis indtagelsen af protein er mindre end 30 g pr. dag, vil magnesiumabsorptionen mindskes.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Mineraltab
Nogle fødevarer, der er forarbejdet i høj grad, har et lavt magnesiumindhold. Et eksempel på det er, at magnesiumindholdet i korn med alle skaldele er meget højere, end når disse bliver fjernet under fremstillingen af almindeligt mel.
Eksempler på magnesium i forskellige fødevarer
Animalske produkter |
Indhold af Mg pr. 100 g |
Jomfruhummer, rå | 68 mg |
Tun i olie, konserves | 32 mg |
Ost, fast, 30+ | 32 mg |
Ost, fast, 40+ | 27 mg |
Hornfisk, rå | 25 mg |
Svinekød, mørbradstykke, rå | 25 mg |
And, kød, rå | 22 mg |
Oksekød, hakket | 18 mg |
Minimælk, 0,5 % | 12 mg |
Vegetabilske produkter | |
Paranød | 357 mg |
Mandel, rå | 256 mg |
Brune ris, rå | 119 mg |
Bulgur, rå | 116 mg |
Rugbrød, mørkt | 53 mg |
Artiskok, rå | 36 mg |
Polerede ris, rå | 35 mg |
Grønne ærter, rå | 28 mg |
Banan | 28 mg |
Spinat, rå | 26 mg |
Løg, rå | 10 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.