A-vitamin

24. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er nødvendigt for blandt andet vækst, forplantningsevne, synet, immunsystemet og kroppens slimhinder.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

 

Børn
2-5 år

Børn
6-9 år

Børn
10-13 år

14-74 år

> 75 år

Gravide

Ammende

Kvinder 350 RE 400 RE 600 RE 700 RE 700 RE 800 RE 1100 RE
Mænd 350 RE 400 RE 600 RE 900 RE 900 RE    

Ovenfor ses det anbefalede indtag af A-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 400 RE pr. dag for kvinder og 500 RE pr. dag for mænd.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I gennemsnit får danskerne 1.274 RE A-vitamin pr. dag. Kvinder får 1087 RE, mens mænd får 1.470 RE. Ca. 90 % af den voksne befolkning får dækket det daglige behov for A-vitamin, mens det for børns vedkommende er ca. 75 %.

Risikogrupper

A-vitaminmangel er yderst sjældent i Danmark. Men alderdom, ensidige kostvaner, langvarige slankekure, stort alkoholforbrug samt kroniske sygdomme og lægemidler, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen, kan føre til øget risiko for A-vitaminmangel.

For højt indtag af A-vitamin ses kun i forbindelse med animalske produkter, der indeholder retinol, mens vegetabilske kilder indeholder et uskadeligt forstadium til vitamin A - β-caroten.

Hos gravide kan for høje doser af A-vitamin skade fostret og evt. forårsage spontan abort. Gravide og ammende bør derfor ikke spise lever som hovedret - men gerne leverpostej.

For meget og for lidt A-vitamin

Den danske befolkning er godt dækket ind med A-vitamin. Det hænger blandt andet sammen med, at vi spiser en del kød, som bidrager med 40 % af A-vitaminforsyningen. Hvis man fravælger kød i sin kost, er der risiko for, at indtaget af A-vitamin bliver for lille.

Mælk og mejeriprodukter bidrager med 11 % af forsyningen, så forudsat at man stadig spiser kød, og følger rådet om '6 om dagen', behøver en mælkefri kost ikke at kompromittere A-vitaminforsyningen.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder

A-vitamin findes både i animalske og vegetabilske fødevarer. Især i lever, fisk, æg og mejeriprodukter samt mørkegrønne og orangefarvede frugter og grøntsager som spinat, grønkål, abrikoser, meloner og gulerødder. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013' får danskerne A-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption

Absorptionen af A-vitamin afhænger af, om det kommer fra animalske eller vegetabilske kilder. A-vitamin fra animalske kilder absorberes bedst, da 70-90 % bliver optaget, hvoraf kun 9-22 % af A-vitamin fra vegetabilske kilder optages.

A-vitamin opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver derfor ikke at blive tilført med kosten dagligt. A-vitamin deponeres i lever og fedtvæv til senere brug.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Vitamintab

A-vitamin er følsom overfor varme, oxygen, tilstedeværelse af forskellige mineraler såsom kobber og jern samt lys og lang opbevaringstid, da disse faktorer kan medføre oxidation. En høj fedtprocent i fødevaren vil derimod beskytte A-vitaminet, da det vil være opløst i fedtet.

Eksempler på A-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af A-vitamin pr. 100 g
Leverpostej

3950 RE

Æg

208 RE

Ost, fast, 30+

142 RE

Røget makrel

54 RE

Ymer naturel

32 RE

Hakket oksekød, magert

10 RE

Hakket svinekød, magert

6 RE

Vegetabilske produkter Indhold af A-vitamin pr. 100g
Gulerod, rå

756 RE

Grønkål, rå

421 RE

Abrikos, rå

131 RE

Tomat

83 RE

Mango

46 RE

Græskar

4 RE

*A-vitamin i kød kommer hovedsagligt fra lever


Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...