A-vitamin
16. august 2023
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er nødvendigt for blandt andet vækst, forplantningsevne, synet, immunsystemet og kroppens slimhinder.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede indtag af A-vitamin.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
300 RE |
300 RE |
Børn 4-6 år |
350 RE |
350 RE |
Børn 7-10 år |
450 RE |
450 RE |
11-14 år |
650 RE |
700 RE |
15-17 år |
650 RE |
750 RE |
18-70 år |
700 RE |
800 RE |
> 70 år |
650 RE |
750 RE |
Gravide |
750 RE |
|
Ammende |
1400 RE |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 1.274 RE A-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 1.087 RE A-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 1.470 RE A-vitamin pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
A-vitaminmangel er yderst sjældent i Danmark. Men alderdom, ensidige kostvaner, langvarige slankekure, stort alkoholforbrug samt kroniske sygdomme og lægemidler, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen, kan føre til øget risiko for A-vitaminmangel.
For højt indtag af A-vitamin ses kun i forbindelse med animalske produkter, der indeholder retinol, mens vegetabilske kilder indeholder et uskadeligt forstadium til vitamin A - β-caroten.
Hos gravide kan for høje doser af A-vitamin skade fostret og evt. forårsage spontan abort. Gravide og ammende bør derfor ikke spise lever som hovedret - men gerne leverpostej.
For meget og for lidt A-vitamin
Den danske befolkning er godt dækket ind med A-vitamin. Det hænger blandt andet sammen med, at vi spiser en del kød, som bidrager med 40 % af A-vitaminforsyningen. Hvis man fravælger kød i sin kost, er der risiko for, at indtaget af A-vitamin bliver for lille.
Mælk og mejeriprodukter bidrager med 11 % af forsyningen, så forudsat at man stadig spiser kød, og følger rådet om '6 om dagen', behøver en mælkefri kost ikke at kompromittere A-vitaminforsyningen.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
A-vitamin findes både i animalske og vegetabilske fødevarer. Især i lever, fisk, æg og mejeriprodukter samt mørkegrønne og orangefarvede frugter og grøntsager som spinat, grønkål, abrikoser, meloner og gulerødder. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013' får danskerne A-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Absorptionen af A-vitamin afhænger af, om det kommer fra animalske eller vegetabilske kilder. A-vitamin fra animalske kilder absorberes bedst, da 70-90 % bliver optaget, hvoraf kun 9-22 % af A-vitamin fra vegetabilske kilder optages.
A-vitamin opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver derfor ikke at blive tilført med kosten dagligt. A-vitamin deponeres i lever og fedtvæv til senere brug.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Vitamintab
A-vitamin er følsom overfor varme, oxygen, tilstedeværelse af forskellige mineraler såsom kobber og jern samt lys og lang opbevaringstid, da disse faktorer kan medføre oxidation. En høj fedtprocent i fødevaren vil derimod beskytte A-vitaminet, da det vil være opløst i fedtet.
Eksempler på A-vitamin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af A-vitamin pr. 100 g |
Leverpostej |
3950 RE |
Æg, friland |
72 RE |
Ost, fast, 30+ |
142 RE |
Røget makrel |
50 RE |
Ymer naturel |
31 RE |
Hakket oksekød, 5-10% fedt |
7 RE |
Hakket grisekød, 5-10% fedt |
5 RE |
Vegetabilske produkter | Indhold af A-vitamin pr. 100g |
Gulerod, rå |
524 RE |
Grønkål, rå |
421 RE |
Abrikos, rå |
170 RE |
Tomat |
83 RE |
Mango |
24 RE |
Græskar |
4 RE |
Læs om de andre vitaminer her...
Måske du også er interesseret i...
Mineraler
Mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om de forskellige mineraler her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.