D-vitamin

24. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

D-vitamin øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

 

Børn 2-17 år

18-74 år

> 75 år

Kvinder

10 µg

10 µg

20 µg

Mænd

20 µg

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af D-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 2,5 µg pr. dag for både kvinder og mænd, dog er det vigtigst for personer over 60 år.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendation, 2012

I gennemsnit får danskerne 4,3 µg D-vitamin pr. dag. Det betyder, at 90 % af danskerne ikke får den anbefalede mængde D-vitamin via kosten, mens over 25 % får under mindsteniveauet for indtagelse. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at hvis D-vitamin skal op på det anbefalede niveau, må der indføres en systematisk berigelse af kosten.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Vegetarer, ældre samt personer der har mørk hud, eller går tildækket, har øget risiko for D-vitaminmangel.

For meget og for lidt D-vitamin

Hvis man ikke spiser animalske produkter, vil maden i praksis ikke indeholde D-vitamin, og man bør derfor tage D-vitamintilskud.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Fra maj til september er solens stråler kraftige nok til at dække det daglige behov for D-vitamin, mens det ikke er gældende fra oktober til april.

Det er meget svært at få dækket sit behov for D-vitamin via kosten alene. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk som sild, makrel, og laks. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk og æg.

En halv skive rugbrød med 25 g marineret sild dækker ca. 25 % af den daglige anbefaling, mens 25 g gravad laks dækker 75 %. ½ liter sødmælk og 25 g ost 45+ dækker 5,6 % af den daglige anbefaling, mens der skal over 1.000 g smør til at dække anbefalingen. Mejeriprodukter er derfor ikke relevante kilder til D-vitamin.

Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne D-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Vitamintab

D-vitamin nedbrydes ved udsættelse for sollys, men ikke ved kogning og stegning.

Eksempler på D-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter

Indhold af D-vitamin pr. 100 g

Laks

30 µg

Sild, marineret

10 µg

Makrel

5 µg

Æggeblomme

4 µg

Æg

2 µg

Kyllingelår

2 µg

Svinekam med svær

1 µg

Højrebsfilet med fedtkant

1 µg

Smør

0,76 µg

Ost 45 +

0,26 µg

Sødmælk

0,1 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...