Aminosyrer

20. december 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Proteinernes byggesten består af 20 forskellige aminosyrer, små kvælstofholdige forbindelser, som kombineres i lange kæder, der folder sig i tredimensionale strukturer: proteinerne. Både udvalget af aminosyrer, den rækkefølge de placeres i og hvordan hele sekvensen folder sig sammen, er med til at definere proteinets egenskaber. Nogle aminosyrer kan kroppen selv producere ud fra andre aminosyrer, mens en række aminosyrer skal tilføres via kosten. Aminosyrerne inddeles i essentielle aminosyrer og ikke-essentielle aminosyrer. 

Essentielle aminosyrer 

At aminosyrerne kaldes essentielle betyder, at de ikke kan produceres af vores krop, men skal tilføres gennem maden. Fødevarer har forskelligt indhold af essentielle aminosyrer i deres proteiner, og dermed forskellig aminosyrescore. FAO har gennem mange års forskning fastlagt et referenceprotein, dvs. den aminosyrefordeling, som bedst matcher menneskets behov. Man kan så sammenligne fødevareproteinernes aminosyresammensætning med referenceproteinet og se, hvor godt de kan dække vores behov.

Der er 9 essentielle aminosyrer:

  • Histidin
  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Methionin
  • Phenylalanin
  • Threonin
  • Tryptofan
  • Valin

I den samlede vurdering af biotilgængeligheden af proteiner i en fødevare er der taget højde for fordøjeligheden. Nogle planter indeholder f.eks. fytinsyre, der hæmmer proteiners optagelse. Hvordan proteinerne virker i kroppen, når de er fordøjet og optaget, kan imidlertid ikke aflæses af en enkelt aminosyrescore.

Ikke essentielle aminosyrer 

Ikke essentielle aminosyrer er de 11 aminosyrer som kroppen selv kan danne, hvorfor de ikke behøver at komme fra maden. 

Der er 11 ikke essentielle aminosyrer:

  • Alanin
  • Arginin
  • Asparagin
  • Aspararaginsyre
  • Cystein
  • Glutaminsye
  • Glutamin
  • Glycin
  • Prolin
  • Serin
  • Tyrosin 

Forgrenede aminosyrer - leucin 

Det princip, der driver muskeltilvækst, er tilstedeværelsen af frie, essentielle aminosyrer og kulhydrater (via insulin). Især leucin, en forgrenet aminosyre, ser ud til at have en særlig positiv effekt på muskeltilvækst. Der skal ca. 2,5 – 3 g leucin per måltid til for at øge muskelsyntesen. Hos ældre skal der indtages ca. 3 – 3,5 g leucin per måltid, hvilket svarer til ca. 25 – 30 g protein per måltid. Muskelproteinsyntesen stimuleres yderligere af træning. Ældre muskelceller fungerer på samme måde som yngre, men en større belastning, fx igennem styrketræning, er nødvendig for at vedligeholde muskelmassen hos ældre.

 

Kilder:

Anna Melin, Ph.d., Cand. Scient Klinisk Ernæring, autoriseret Klinisk Diætist, Institut for Idræt og Ernæring, 4. sep. 2017

 

Hvilke fødevarer indeholder leucin? 

Leucin findes bl.a. i oksekød, fjerkræ, gris, æg, mælk, tun, oliefrø og tofu. 

Ligesom nedennævnte tabel viser, er der et højt indhold af lectin i letmælk, proteinberiget energidrik, usaltet peanuts, proteinberiget drikkeyoghurt samt i valleproteinpulver. 

Kilder: Frida.fooddata.dk, December 2023

Læs mere om protein her...

Måske du også er interesseret i...