For meget protein?

20. december 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Kan man få for meget protein?

Et højt indhold af protein er skadeligt (dødeligt) for spædbørn og personer med dårlige nyrer. Under 1% af danske børn får mindre protein end anbefalet, og børn skal ikke have ekstra protein. Før 1-årsalderen er børns nyrer ikke fuldt udviklede til at udskille affaldsprodukterne hurtigt nok. 

For den voksne, raske befolkning er der ikke defineret en øvre grænse for hvor meget protein, det er sikkert at spise. Men man ved simpelthen ikke nok om høje niveauers virkning. Dog har DTU Fødevareinstituttet publiceret en systematisk litteraturgennemgang om sundhedseffekterne af proteinindtag hos raske voksne, der viser, at op til 23 E% protein er sikkert at indtage. Danske kostråd og NNR2023 anbefaler et maksimalt indtag på 20 E% protein.  

Nyere studier viser, at der kan være en positiv effekt for personer med overvægt, adipositas og eller personer med type II diabetes, når der indtages mad med 30 E% protein hvis kulhydratindtaget reduceres til 30 E% og med en fedt E% på 40. 

Det har vist sig at have positiv effekt glykæmisk kontrol ved bl.a. et lavere langtidsblodsukker (HbA1c), fedtmetabolismen, bl.a. lavere triglycerider. Studiet viste ingen negativ effekt på nyrefunktionen.  

Omkring 5% af danskerne ligger lige på denne øvre grænse. Blandt dem er 1% af kvinderne på 35-44 år oppe på 27 E% protein i kosten. 

Kilder: 

MN, Thomsen, AA Samkani, CutDM studies, May 28th 2019, Bispebjerg University Hospital  

DTU Fødevareinstituttet: Danskernes kostvaner 2011-2013 

Læs mere om protein her...

Måske du også er interesseret i...