Jod
24. januar 2023
Jod er en del af hormonerne thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3), der begge har betydning for stofskiftet, vækst og reproduktion. Jod optages fra blodet i skjoldbruskkirtlen, hvor disse hormoner dannes.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Børn 2-5 år | Børn 6-9 år | 14-17 år | 31-60 år | > 75 år |
90 µg |
120 µg |
150 µg |
150 µg |
150 µg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af jod. Mindste niveau for indtagelse er 70 µg for såvel mænd som kvinder.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Danskerne får gennemsnitligt 242 µg jod pr. dag, hvilket er 61 % over NNA for voksne. Omkring 75 % af både mænd og kvinder får dækket den anbefalede daglige tilførsel, for børn nærmer det sig 90 %.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Mejeriprodukter udgør den største kilde til jod i danskernes kost. Diverse gruppers bidrag (se nedenstående cirkeldiagram) er hovedsageligt fra jodberiget salt. Siden 2000 er almindelig bordsalt og brødsalt beriget med jod, og derfor er de fleste godt dækket ind.
Kilde: Alt om Kost
For meget og for lidt jod
½ liter mælk vil tilføre 116,5 µg jod, hvilket er 78 % af NNA for voksne. Marine fødevarer indeholder høje mængder af jod, og ville derfor kunne bidrage væsentligt til jodforsyningen, hvis vi spiste mere fisk og skaldyr. Jodindholdet i vegetabilske produkter varierer efter jordbundens sammensætning.
På grund af den obligatoriske jodberigelse af salt vil man, hvis man spiser en dansk normalkost, have lille risiko for at få for lidt jod.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne jod fra:
Biotilgængelighed/absorption
Absorptionen af jod foregår effektivt, dvs. næsten alt, hvad der bliver indtaget, bliver absorberet.
Eksempler på jod i forskellige fødevarer
Animalske produkter |
Indhold af I pr. 100 g |
Hummer, rå |
700 µg |
Torskelever, rå |
500 µg |
Torsk, rå |
253 µg |
Musling, rå |
140 µg |
Kryddersild |
35 µg |
Stenbiderrogn |
27 µg |
Minimælk 0,5 % |
23 µg |
Æg, hele, rå |
21 µg |
Reje, kogt |
17 µg |
Cocktailpølser |
14 µg |
Ost, fast, 30+ |
14 µg |
Vegetabilske produkter |
|
Rugbrød, mørkt |
22 µg |
Franskbrød |
21 µg |
Hirseflager |
5 µg |
Sorte oliven, i olie |
5 µg |
Gulerod, rå |
3 µg |
Bulgur |
3 µg |
Daddel, tørret |
2 µg |
Porre |
1 µg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.