Salt
24. januar 2023
Danskerne spiser for meget salt. Ifølge Fødevarestyrelsen er det gennemsnitlige saltindtag i Danmark ca. 9-11 gram pr. dag hos mænd og ca. 7-8 gram pr. dag hos kvinder med relativt store variationer fra individ til individ.
Behovet for salt er lavt, ca. 0,6 gram salt pr. dag. For at tage højde for individuelle variationer, tab ved fysisk aktivitet og ophold i varme omgivelser angiver De Nordiske Næringsanbefalinger 1,5 gram salt pr. dag som en nedre grænse for indtag. Da saltindtaget ligger væsentlig over dette, og problemet ikke er et for lavt men et for højt indtag, har De Nordiske Næringsstofanbefalinger sat en anbefaling for et maksimalt indtag. Det anbefales således, at saltindtaget reduceres til 6 gram pr. dag.
Kilder til salt
Det naturligt forekommende saltindhold i fødevarer er lavt, men salt tilsættes under den industrielle forarbejdning af fødevarer af hensyn til smag, holdbarhed, fødevaresikkerhed, konsistens m.v. Blandt kilderne til danskernes saltindtag er f.eks. brød, cerealier, kødprodukter og ost.
Indtaget fra industrisalt er i gennemsnit den største kilde til salt. Husholdningssalt er også en væsentlig bidragsyder for nogle personer. Undersøgelser tyder på, at kantinemåltider generelt har et højt saltindhold og dermed er med til at øge saltindtagelsen hos de personer, der dagligt spiser et måltid i en kantine.
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Danskernes kostvaner
DTU Fødevareinstituttet foretager løbende undersøgelser om danskernes kostvaner. Den seneste er foretaget i 2011-2013. Her kan du læse tal fra undersøgelsen.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.