B2-vitamin: Riboflavin
16. august 2023
B2-vitamin, også kaldet Riboflavin, medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for kroppens energiomsætning. Det er især vigtigt i omsætningen af protein men også fedt og kulhydrat. B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, hår og negle.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af B2-vitamin.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
0,6 mg |
0,6 mg |
Børn 4-6 år |
0,7 mg |
0,7 mg |
Børn 7-10 år |
1,0 mg |
1,0 mg |
11-14 år |
1,4 mg |
1,3 mg |
15-17 år |
1,5 mg |
1,6 mg |
18- >70 år |
1,6 mg |
1,6 mg |
Gravide |
1,9 mg |
|
Ammende |
2,0 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 1,7 mg B2-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 1,5 mg B2-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 2,0 mg B2-vitamin pr. dag.
Risikogrupper
Mangel på vitamin B2 ses sjældent alene, men ofte i forbindelse med mangel på andre vigtige næringsstoffer. Især alkoholikere og andre personer med ensidige kostvaner har risiko for at udvikle B2-vitaminmangel.
For meget og for lidt B2-vitamin
Mælk og kornprodukter bidrager tilsammen med knap 50 % af B2-vitaminforsyningen. Drikker man ikke mælk eller spiser kornprodukter, kan det således have stor betydning for kostens indhold af vitamin B2-vitamin.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
De vigtigste kilder i danskernes kost er mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B2-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Omkring 50-60 % af det B2-vitamin, vi spiser, bliver absorberet. Hvis kosten indeholder en stor mængde kostfibre, vil det øge optagelsen af vitaminet. Det skyldes en længere passagetid for føden gennem tyndtarmen.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Vitamintab
B2-vitamin bliver ikke nedbrudt under tilberedning. Derimod reducerer sollys og alkohol fødevarens B2-vitaminindhold kraftigt.
Eksempler på B2-vitamin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af B2-vitamin pr. 100 g |
Lever fra gris |
3,0 mg |
Kalvelever |
4 mg |
Leverpostej |
1,0 mg |
Torskerogn |
0,7 mg |
Æg, friland |
0,4 mg |
Blå- og hvidskimmelost |
0,5 mg |
Hytteost, 5+ |
0,2 mg |
Minimælk |
0,2 mg |
Oksetykstegsfilet |
0,2 mg |
Flæskesteg |
0,2 mg |
Kyllingelår |
0,2 mg |
Vegetabilske produkter | |
Sojabønner, tørrede |
0,9 mg |
Champignon |
0,3 mg |
Spinat |
0,2 mg |
Avocado |
0,1 mg |
Pastinak |
0,2 mg |
Rosenkål |
0,2 mg |
Læs om de andre vitaminer her...
Måske du også er interesseret i...
Mineraler
Mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om de forskellige mineraler her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.