Ernæring
22. oktober 2025
Æggets næringsstoffer
Æg er en basisfødevare, som indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer.
Æg indeholder 12,3 g protein pr 100 g. Proteinet i æg er særligt anvendeligt til proteinsyntesen i kroppen. Det er specielt æggehviden, som indeholder protein, hvorimod størstedelen af æggeblommen består af fedt.
Her kan du se energifordelingen i æggehviden og æggeblommen:
Æggehvide

Æggeblomme

Ud over de energigivende stoffer indeholder æg stort set alle vigtige vitaminer og mineraler – undtagen C-vitamin.
Æg er særligt rige på vitamin B12. Frilandsæg er ligeledes rige på vitamin D, mens øvrige æg kan karakteriseres som "kilde til". Det er æggeblommen, som indeholder disse vitaminer. D-vitamin spiller en rolle ift. immunsystemet, muskelfunktionen og er vigtig ift. optagelsen af calcium. Vitamin B12 er nødvendig for celledeling, nervens vedligeholdelse og nydannelse samt har betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteins byggesten.
Derudover er æg rige på riboflavin, E-vitamin, jod og selen. Æg er også en god kilde til niacin, fosfor, jern og zink.
Næringsstoftabeller
Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for æg.
|
Makronæringsstoffer |
Pr. 100 g |
|
kJ |
571 |
|
Kcal |
137 |
|
Protein (g) |
12,0 |
|
Kulhydrat, tilgængelig (g) |
1,1 |
|
Kostfibre (g) |
0,0 |
|
Fedt (g) |
9,4 |
|
Fedtsyrer: |
|
|
- mættede (g) |
2,67 |
|
- monoumættede (g) |
3,73 |
|
- polyumættede (g) |
1,30 |
|
- omega 3 (g) |
0,065 |
|
- omega 6 (g) |
1,24 |
|
- transfedtsyrer (g) |
0,02 |
|
- kolesterol (g) |
359 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata juli 25 (Æg, høne, frilands høns, rå)
|
Vitaminer |
Pr. 100 g |
Anbefalet dagligt indtag (kvinder) |
Anbefalet dagligt indtag (mænd) |
|
A-vitamin (RE) |
71,9 |
700 |
800 |
|
Thiamin/B1 (mg) |
0,0765 |
0,9 |
1,1 |
|
Riboflavin/B2 (mg) |
0,435 |
1,6 |
1,6 |
|
Niacin/B3 (NE) |
2,91 |
14 |
18 |
|
B6-vitamin (mg) |
0,103 |
1,6 |
1,8 |
|
B12-vitamin (µg) |
1,72 |
4 |
4 |
|
C-vitamin (mg) |
0,1 |
95 |
110 |
|
D-vitamin (µg) |
3,17 |
10 |
10 |
|
E-vitamin (mg) |
4,31 |
10 |
11 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata juli 25 (Æg, høne, frilands høns, rå) og Nordic Nutrition Recommendations 2023
|
Mineraler |
Pr. 100 g |
Anbefalet dagligt indtag (kvinder) |
Anbefalet dagligt indtag (mænd) |
|
Calcium (mg) |
46,3 |
950 |
950 |
|
Fosfor (mg) |
172 |
520 |
520 |
|
Jern (mg) |
1,77 |
15 |
9 |
|
Jod (µg) |
65,7 |
150 |
150 |
|
Kalium (g) |
0,129 |
3,5 |
3,5 |
|
Kobber (mg) |
0,0505 |
0,9 |
0,9 |
|
Magnesium (mg) |
11,6 |
300 |
350 |
|
Natrium (g) |
0,14 |
2,3 |
2,3 |
|
Selen (mg) |
22,2 |
75 |
90 |
|
Zink (mg) |
1,16 |
10 |
13 |
*Efter overgangsalderen
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata juli 25 (Æg, høne, frilands høns, rå) og Nordic Nutrition Recommendations 2023
Læs mere om æg her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.