Grisen og Danmarkshistorien
01. juni 2020
Chefkonsulent
Puk Maia Holm-Søndergaard
Historikeren Else-Marie Boyhus fortæller om nogle retter, som vi har spist igennem århundreder, og som stadig ses på middagsbordet. Det er retter, der her indvirket på den danske madkultur og grisekødets betydning gennem tiden. Retterne er ordnet kronologisk, således at de ældste kommer først, og vi slutter med de nyeste.
Se også vores andre materialer om fødevarer...
Fødevarematricer - når fødevarer er mere end næringsstoffer
Fødevarematricer er et begreb indenfor forskningen der peger på, at den sundhedsmæssige effekt ikke alene kan tilskrives de næringsstoffer fødevaren indeholder.
Griseliv og grisekød - en bog om grisen
Her får du en arbejdsbog om grisens liv. Bogen dækker bl.a. emnerne: Grisenes adfærd, forskellige måder at holde grise på, og hvad der sker på slagteriet.
Udskæringsplanche – Sådan skæres grisen
Udskæringsplanchen - Sådan skæres grisen - i A3 viser de mest almindelige svinekødsudskæringer med de anbefalede navne, der implementeres i detailhandelen 2017.
Udskæringsplanche om kalvekød
Denne udskæringsplanche viser ½ kalv parteret i de almindelige udskæringer. På bagsiden beskrives hvordan udskæringerne anvendes og tilberedes.
Udskæringsplanche af oksekød
Denne udskæringsplanche viser ½ okse parteret i de almindelige udskæringer. På bagsiden beskrives hvordan udskæringerne anvendes og tilberedes.
All in one - Fem skridt til bedre svinekød
Faktaark med kortfattet information om dansk svinekød og dyrevelfærd, kvalitet, fødevaresikkerhed, bæredygtighed - miljø og klima, samt leveringssikkerhed.
Kødets ernæringsmæssige betydning
Landbrug & Fødevarer giver her en gennemgang af kødets betydning for menneskets udvikling, kødets indhold af næringsstoffer og dets betydning i kosten.
Fakta om spisekvalitet af grisekød
Her får du en kort gennemgang af smagsnuancerne i grisekød, hvad der påvirker spisekvaliteten, og hvordan du tilbereder de forskellige udskæringer.
Hvem holder fest - dig eller bakterierne?
Denne lille plakat 'Hvem holder fest - dig eller bakterierne?' handler om hygiejne. Bestil eller download den her.
Stegning i ovn og på pande - mørt og ikke tørt
Dette materiale giver anvisning til hvordan du tilbereder kød i ovn og på pande, så du får den bedste smagsoplevelse. Bestil eller download det her.
Stegning på grill - mørt og ikke tørt
Dette materiale giver en anvisning til hvordan du tilbereder kød på grillen, så det bliver mørt og saftigt. Bestil eller download det her.
Okse- og kalvekød: smag, ernæring og tilberedning
Heri findes den vigtigste viden om okse- og kalvekødets mange gode smagsnuancer, tilberedningsmuligheder og næringsstoffer.
Viden om bæredygtige måltider
I materialet får du en mere nuanceret viden om principperne bag en bæredygtig kost.