Viden om okse- og kalvekød: smag, ernæring og tilberedning

14. december 2022

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund


Okse- og kalvekød har en madkulturel betydning for mange danskere, og det er en favorit, der sættes på bordet til hverdag og fest. 

Okse- og kalvekød er en velkendt og værdsat smagsrig komponent i mange danske livretter, og derfor kan kødet også bruges til at introducere nye, mindre kendte råvarer. Kostrådene anbefaler, at vi spiser flere bælgfrugter i fremtiden for at tilgodese en varieret kost, klima og sundhed. Mange danskere har ikke tradition for at spise denne råvare, men i en kødsovs, lasagne eller andre karakteristiske livretter med oksekød, kan bælgfrugterne introduceres i en velkendt og velsmagende kontekst. 

Udover smag, mange forskellige udskæringer og velkendte retter, bidrager kødet også med vigtige næringsstoffer. Det høje indhold af protein og jern, gør kødet til en oplagt komponent i danskernes kost og i måltider til målgrupper med særlige ernæringsmæssige behov. 

Materialet er udviklet til madprofessionelle og til dem, der er mere end almindeligt interesserede i smag, tilberedning og ernæring. Heri findes den vigtigste viden om okse- og kalvekødets mange gode smagsnuancer, tilberedningsmuligheder og næringsstoffer. 

Læs om fedt i kød og fedtsyrefordeling i fedtstoffer og olier her

Se også vores andre materialer om fødevarer...