Raske ældre, 65+

01. oktober 2018

 

På arket stilles to dagskostforslag på ca. 9000 kJ overfor hinanden, så raske ældre over 65 år kan visualisere, hvordan et kostindtag, der er gennemsnitligt for målgruppen, adskiller sig fra en kost, der møder NNR2012 for 65+. Arket beskriver nogle enkle greb, hvormed den enkelte borger kan ændre sammensætningen i måltiderne for at spise sundere. Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om portionsstørrelser samt måltidernes sammensætning og indhold.

Her på siden kan du hente regneark med vores beregninger på energiindhold i retterne. Det giver dig mulighed for at bruge informationerne om næringsstoffer i hver ret efter behov i forskellige sammenhænge. Du kan også hente vidensgrundlaget for beregninger af energiindtag og energiforbrug. Arket kan bestilles i trykt version eller downloades til print.

Sådan er Vidste du at... Raske ældre, 65+ opbygget

Kolonne 1 – ”Det spiser du nu”

I kolonne 1 er der vist en dagskost, der visualiserer de nationale kostregistreringer for et gennemsnit af de 65-75-årige. Det fremgår af energifordelingen på bagsiden, at dagskosten har et større indhold af fedt og mættet fedt end det, som målgruppen anbefales at spise. Samtidig er indholdet af mejeriprodukter, grøntsager og kostfibre mindre end anbefalet for målgruppen.

Kolonne 2 – ”Ændringsforslag”

Dagskostforslaget er sammensat så det lægger sig op ad NNR2012 til ældre over 65 år, og mange ingredienser fra måltiderne i dagskostforslag 1 går igen i måltiderne i kolonne 2 for at understrege visualiseringen af de små ændringer.

Dagskostforslaget i kolonne 2 repræsenterer en varieret kost og inkluderer kylling, æg, mejeriprodukter, oksekød, grisekød, fisk, fuldkornsprodukter, frugt og grønt. Der er mere end 300 g grøntsager og ca. 300 g frugt i dagskostforslaget samt et indhold af mejeriprodukter, der er i overensstemmelse med anbefalingerne.

Kolonne 3

I kolonne 3 er der konkrete råd til kosten for personer over 65 år. Rådene er generelle men tager udgangspunkt i de måltider, der er afbildet i de to dagskostforslag vist i kolonne 1 og 2. Nogle af de vigtigste områder at fokusere på for målgruppen fremgår af teksten.

Bagsiden

På bagsiden finder du præcise angivelser af de ingredienser, der er i retterne i de afbildede dagskostforslag på forsiden. Det er desuden muligt at se energiprocentfordelingen for de to dagskostforslag – herunder også indholdet af alkohol og mættet fedt.

Ordrenummer 194689_406

læs mere om Kostanbefalinger til ældre 65+ år her

Se de andre "Vidste du at.." materialer her...

Har du prøvet Måltidsberegneren?