Sund mad og råderumsfødevarer til 3-5-årige børn

01. april 2018

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

 

Den nyeste version fra 2024 af denne 'Vidste du at...' kan indtil videre downloades, men ikke bestilles på trykt. Information om vidensgrundlag iflg. NNR2023 og næringsstofberegninger iflg. FRIDA april 2024 samt supplerende powerpoint bliver lagt frem, når vi har fået mulighed for at trykke de nye ark til gratis bestilling.

Opdateringen indeholder de samme måltider som tidligere, men næringsstofberegningerne er opdateret efter justeringer i FRIDA, der især vedrører indholdet af protein. Desuden har vi justeret på farverne, så temaerne på arkene er lettere at kende fra hinanden.

Vi tilbyder dig et værktøj, som du gratis kan bruge i dit arbejde

Her får du et eksempel på, hvordan energiindholdet i de forskellige retter, der indgår i det afbildede sunde dagskostforslag, kan stilles overfor eksempler på energiindholdet i råderumsfødevarer fx kiks og lakridser. Et redskab, der kan bruges som udgangspunkt for en snak om, hvor meget energi der er i det forskellige, vi spiser, sunde måltider og tomme kaloriers betydning for et eventuelt øget energiindtag.

’Råderum til tomme kalorier’ betegner den maksimale mængde energi, der i vores samlede kost kan komme fra snacks og søde sager, hvis vi vil spise sundt og få nok af de næringsstoffer, som vi har brug for. Herunder hører også kunstigt sødede produkter og eventuel alkohol. Det kan dog være svært for den enkelte at forholde sig til, hvor meget energi man får fra forskellige fødevarer.

Her på siden kan du hente baggrundsark med vores beregninger på energiindhold i retterne. Det giver dig mulighed for at bruge informationerne om næringsstoffer i hver ret efter behov i forskellige sammenhænge. Du kan også hente vidensgrundlaget for beregninger af energiindtag og energiforbrug. Arket kan bestilles i trykt version eller downloades til print.

Sådan er Vidste du at... Råderumsfødevarer opbygget

Kolonne 1 – Dagskostforslag

Dagskostforslaget på forsiden af arket består af 6 måltider fordelt på 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. De 3 hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad) er sammensat, så de lever op til anbefalingerne for energifordeling mellem måltider i forhold til mindre børn.

Måltiderne er sammensat, så de repræsenterer en varieret kost og inkluderer kylling, æg, mejeriprodukter, oksekød, grisekød, fisk, fuldkornsprodukter, frugt og grønt. Der er minimum 400 g frugt og grønt i eksemplet på en sund dagskost, og sammensætningen af makronæringsstoffer lægger sig op ad anbefalingerne for makronæringsstoffer og energifordeling.

Kolonne 2 og 3 – ’Råderumsfødevarer’

I kolonne 2 finder du eksempler på måltider som typisk spises i stedet for eller ud over det tilsvarende måltid i løbet af dagen. Kolonne 3 beskriver sammenhængen mellem energiindtag via ’tomme kalorier’ og et tilsvarende sundere måltid.

Idet børn i 3-5-årsalderen ofte er naturligt fysisk aktive, og der ikke findes gode referencer for energiforbrug ved forskellige fysiske aktiviteter for denne målgruppe, findes der ikke aktivitetsdiagrammer for denne målgruppe.

Bagsiden

På bagsiden finder du en præcis angivelse af de ingredienser, der er i retterne i det afbildede dagskostforslag, relevante links til opskrifter på voresmad.dk samt tips og informationer om sund livsstil.

Ordrenummer 194689_400

PowerPoint præsentation

Her finder du en PowerPoint præsentation med en sammenligning af energiindholdet i forskellige måltider med det tilsvarende indhold i fx is og chips.

Download præsentation her

læs mere om Kostanbefalinger til børn her

Se de andre "Vidste du at.." materialer her...

Har du prøvet Måltidsberegneren?