Danske Æg sikrer protein til småtspisende og ældre

24. februar 2020

Æg er en vigtig næringskilde i en grøn kost. Derfor sidder Danske Æg med i et nyt udviklingssamarbejde, der skal udmøntes i flere grønne retter i storkøkkenerne på landets hospitaler og i madservice til de ældre.

Danske Æg, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Odense Kommune og en række andre aktører er gået sammen om at realisere måltidskonceptet 'Den grønne menu'.

Det er en opskriftsamling på 80 opskrifter, som egner sig til produktion i 'store gryder' og tilbyder grønne retter med danske råvarer i sæson. Retterne indeholder - udover grøntsager - også mejeriprodukter og æg, fordi det er med til at sikre, at retterne har det nødvendige næringsindhold:

"Udover, at æg har en naturlig plads i en vegetarisk kost og bidrager med mange nødvendige næringsstoffer, så er æg også en klimavenlig kilde til animalsk protein, fordi 1 kg æg kun har et klimaaftryk på 2 kg CO2e," siger Jørgen Nyberg Larsen, der er Sektorchef for Danske Æg.

Vil du vide mere om Danske Æg, kan du fordybe dig her.

Fokus på klima
Som medlemsland af FN er Danmark forpligtet til at arbejde med verdensmålene i hverdagsnære handlinger. Derfor er der særligt fokus på klima, ansvarligt forbrug og produktion i de danske storkøkkener. Opskrifterne udarbejdes med brug af både mælk, ost og æg for at sikre, at de får det rigtige næringsindhold og samtidig får en god, velbalanceret smag.

De grønne retter udvikles af en samarbejdsgruppe af forskellige aktører, som i fællesskab sikrer næringsrige retter, der lever op til de officielle anbefalinger. Det kan nemlig være svært at udvikle grønne retter med en optimal sammensætning af næringsstoffer til målgruppen, uden brug af æg og mejeriprodukter. Retterne henvender sig særligt til småtspisende på hospitaler og ældre.

Visionen er, at de grønne retter bliver så næringsrige og velsmagende, at borgerne vælger retterne, fordi maden er både indbydende og smagfuld. Det forventes, at opskriftsamlingen 'Den grønne menu' er færdig medio 2020.

Projektet er et udviklingssamarbejde mellem Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Odense Kommune, Økologisk Landsforening, Arla, Dansk Vegetarisk Forening, Københavns Universitet, Danske Æg samt konsulent og kok Inger Kjærgaard.

Måske du også er interesseret i...