Ja tak, lidt mindre

11. januar 2021

'Rådet for sund mad' har iværksat et nyt initiativ under navnet 'Ja tak, lidt mindre'. Landbrug & Fødevarer er sammen med 17 andre partnere gået sammen med formålet om at hjælpe danskerne med at holde en sund vægt.

I 00’erne lærte vi danskerne at spise mere frugt og grønt, og i 10’erne fik vi dem til at spise dobbelt så meget fuldkorn. 20’erne skal være portionsstørrelsernes årti, hvor vi får knækket overvægtskurven i Danmark. Det er 18 brancheorganisationer, virksomheder, fagforbund, ngo’er og myndigheder gået sammen om i det privat-offentlige partnerskab Ja tak, lidt mindre.

Vi har de sidste årtier ladet os friste af stadig større pakke- og portionsstørrelser. Det får os til ubevidst at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Det øger risikoen for overvægt og dermed en række alvorlige sygdomme.

Det skal være slut med supersizing. Vi vil rulle udviklingen tilbage til mere normale størrelser ved at supermarkeder, cafeer, kantiner og takeaway-steder gør portionerne lidt mindre. Vi kalder det downsizing. Og vi forbrugere skal med tiden komme til at se ”mindre”, som en merværdi på linje med fx økologi eller dyrevelfærd,
” siger Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse og projektleder i Ja tak, lidt mindre.

Mindre pakker betyder færre kalorier

Selv en lille reduktion på omkring 10 % betyder noget, selvom den hverken kan ses eller mærkes. En scone m/chokolade på 115 g i stedet for 130 g en gang om ugen, giver ca. 350 g mindre på vægten på et år. Det lyder måske af lidt, men når vi konstant udsættes for de større portioner inden for alle typer mad- og drikkevarer, så bliver det let til meget over en årrække, hvis der sniger sig ½-1-2 kg på hvert år.

”I Ja tak, lidt mindre oplyser vi danskerne om sammenhængen mellem overvægt og portionsstørrelser. Men først og fremmest skal de pakker og portioner, vi får tilbudt, være lidt mindre, for overvægt er ikke kun den enkeltes ansvar, men også samfundets ansvar.

En gang var en 25 cl sodavand normalt, nu er det ½ liter, og en pose slik indeholder ofte 250-300 g. Vi kommer nemt til at drikke eller spise rub og stub uden rigtigt at forholde os til, om vi har brug for det hele,”
 siger Susanne Tøttenborg.

FAKTA

 • Ja tak, lidt mindre er en forebyggende indsats mod overvægt, som skal øge tilgængeligheden af og efterspørgslen efter mad- og drikkevarer i lidt mindre pakker og portioner.

 • Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad.
  Der er 18 partnere: ALT for damerne/FIT LIVING, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fagligt Selskab for Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch, Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken Frej, Aarhus Universitet.

 • 51 pct. svarende til ca. 2.4 mio. voksne danskere har overvægt.
  Hvis udviklingen fortsætter vil det være to ud af tre i 2045, hvoraf hver tredje har svær overvægt. Læs mere her.

 • Portion size-effekt: Store pakker og portioner får os til at spise og drikke mere, uden man føler sig mere mæt.
  Det gælder uanset alder, køn, uddannelse og socio-økonomisk status.
  - Læs litteraturstudiet 'Large portion and pack-sizes What does the evidence say?'(pdf)

 • Flertallet kan ikke se forskel, når de kigger på en række almindelige fødevarer i to forskellige størrelser, dvs. en i 100 pct. størrelse og en, som er 10 pct. mindre.
  - Læs rapporten 'Downsizing - kan det ses' (pdf)
  - Læs om interventionsstudiet 'Effects on hunger and fullness levels and visual perceptions...' (pdf).

 • Ca. 20 pct. af danskernes individuelle klimabelastning kommer fra vores fødevareforbrug.
  Hvis vi spiste og drak 10 pct. mindre som følge af downsizing, ville vores klimaaftryk – alt andet lige - være 2 pct. mindre.

LÆS MERE OM 'Ja tak, lidt mindre' på Rådet for Sund Mad's hjemmeside