Kødforbrug er svært at måle

28. oktober 2021

Vores forbrug af kød har altid været svært at måle. Der er gjort adskillige forsøg på at registrere forbruget, men svært at ramme den mængde vi reelt spiser. Det har Landbrug & Fødevarer kigget nærmere på i en ny markedsanalyse ”Danskernes forbrug af kød”.

Diskussioner om danskernes forbrug af kød vækker særlig skarpe debatter i medierne. Det er både en følelsesmæssig, holdningsmæssig, klimamæssig og økonomisk debat, der bruger de data, som passer bedst i en given dagsorden. Det skaber forvirring om, hvad der er korrekt og til tider harme og ekkokamre i en debat, der ellers kunne bringe forståelse og holdninger til sundhed og ernæring tættere sammen.

Der er derfor behov for, at vi gør os umage for at kigge mere pragmatisk på de til rådighed værende data. Her får du en analyse af kødforbruget, og hvad der ligger bag de forskellige måder, hvorpå data herom gøres op, og hvordan vi ligger i forhold til andre lande.

Analysen er krydret med nogle af vores egne forbrugeranalyser. De fortæller bl.a., at 19% af danskerne i sommeren 2020 kunne betegnes som tilhørende segmentet ”grøntentusiaster”. Dette segment vil gerne skrue op for det grønne og bælgfrugter og ned for kødet. I maj 2021 svarede 20%, at de gerne vil skære ned på deres forbrug af kød. Det ser også ud til, at andelen af vegetarer og veganere er stabile, mens andelen der betragter sig selv som flexitarer er mere svingende i intervallet 8-12%.