Mejeriprodukter og fisk kan give overvægtige gravide en bedre graviditet

17. januar 2022

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Ifølge ny, dansk forskning giver et højere indtag af protein færre komplikationer for overvægtige under svangerskabet, ligesom barnets risiko for vægtproblemer og udvikling af sukkersyge mindskes.

Hvis overvægtige gravide erstatter nogle skiver brød, et par kartofler, lidt ris eller pasta med et par skiver ost hver dag, snupper en portion skyr eller yoghurt – og spiser fisk – mindskes risikoen for alvorlige komplikationer under graviditeten. Desuden begrænses kvindens vægtøgning, ligesom der er tendens til at danne en mindre mængde fedt omkring de indre organer. Det kan reducere risikoen for senere udvikling af sukkersyge og hjertekarsygdomme – også for barnet. 

Det viser et nyt forskningsstudie ledet af Nina Geiker, lektor, Ph.d. Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

”Med deres høje indhold af protein giver mejeriprodukter og fisk en naturlig mæthedsfornemmelse, der kan være med til at begrænse overvægtige gravides vægtøgning. Det er vigtigt at holde sig for øje, da risikoen for en besværet graviditet såvel som udvikling af type 2-diabetes – såkaldt gammelmandssukkersyge – hos både mor og barn øges, hvis moderen tager for meget på, mens hun venter sig,” forklarer Nina Geiker.

Forekomst af overvægt og fedme blandt gravide

Gravide i Danmark:
33 pct. er overvægtige (BMI > 25)
12 pct. er svært overvægtige (BMI > 30)
Der sker ofte en stor vægtøgning i graviditeten blandt (svært) overvægtige på 13,3 kg i gennemsnit
Anbefalinger for vægtøgning under graviditet hos overvægtige (WHO, IOM, SST)
Overvægt (BMI 25-30): 7-11 kg
Svær overvægt (BMI > 30): 5-9 kg

Hyppig forekomst

Knap halvdelen af danske kvinder i den fødedygtige alder er overvægtige, mens cirka 15 pct. er svært overvægtige, ifølge oplysninger fra Københavns Universitet. Om man vejer for meget, kan beregnes med det såkaldte kropsmasseindeks (BMI). Et BMI mellem 18,5 og 25 kg/m2 fortæller om en normal vægt, 25-30 kg/m2 angiver overvægt, mens 30 kg/m2 og opefter betyder fedme i stadig sværere grad.

I undersøgelsen deltog 279 gravide kvinder med et BMI mellem 28 og 45. 141 af kvinderne fulgte en diæt med et forhøjet indhold af protein fra bl.a. mejeriprodukter og fisk – og et lavere indhold af kulhydrater – i de sidste seks måneder af deres graviditet. I det samme tidsrum fik en kontrolgruppe på 138 kvinder en diæt sammensat efter Fødevarestyrelsens officielle kostråd. 

Færre kejsersnit

Resultatet af studiet viste, at vægtøgningen blandt de gravide på højproteindiæt var 1,7 kg mindre end i kontrolgruppen. Desuden var der færre komplikationer såsom forhøjet blodtryk og hjerteflimmer under svangerskabet. Endvidere var antallet af fødsler ved kejsersnit kun det halve hos kvinderne, som havde fået flere proteiner i deres kost, i forhold til kontrolgruppen. 
”Kejsersnit – som cirka hvert femte barn i Danmark fødes ved – er ikke ønskværdigt. Indgrebet giver en umiddelbar øget risiko for infektioner hos moren. Hos barnet ses der endvidere en øget risiko for forskellige komplikationer samt blandt andet allergi, astma og overvægt,” siger Nina Geiker.

Bedre forudsætninger for barnet

Nina Geiker understreger, at en overvægtig gravid ved at spise en kost med ekstra protein kan føde et barn med normalvægt til den rette tid. 
”Der er god mulighed for, at det er med til at bedre barnets mulighed for at holde en normal vægt livet igennem. På den måde kan man reducere problemer med overvægt og følgesygdomme, som ellers ville gå i arv fra generation til generation,” siger hun.
Den nye viden om overvægtige gravide og kost skal præsenteres i det anerkendte tidsskrift American Journal of Clinical Nutrition. Herhjemme får Nina Geikers arbejde professor og ernæringsekspert Arne Astrup til at understrege, at der bør udvikles særlige kostråd til svært overvægtige gravide.

”Heldigvis er der lokale tilbud på en række hospitaler, men vi har behov for en national vejledning på området,” har han udtalt til ku.dk, Københavns Universitets hjemmeside.

 

Måske du også er interesseret i...