Mejeriprodukters næring spiller en vigtig rolle for immunforsvaret

08. juni 2020

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Ingen fødevarer eller kosttilskud kan i sig selv forebygge virusinfektion. Men på de sociale medier har der på det seneste været skrevet en del om specifikke fødevarers betydning for COVID-19 og immunsystemet generelt. Den internationale mejeriforening (IDF) har på den baggrund opsummeret litteraturen på området.

Det er ikke ny viden, at under- og fejlernæring kan have en stor indflydelse på immunforsvaret og hermed øge risikoen for sygdomssmitte. For at opretholde et optimalt immunforsvar anbefaler FN’s landbrugsorganisation (FAO) derfor at følge de nationale næringsanbefalinger om en sund og varieret kost.

En gennemgang af FAO’s database over nationale næringsstofanbefalinger viser, at de fleste lande anbefaler indtag af mælk og/eller mejeriprodukter. Dette anbefales på baggrund af en stærk evidens for, at mejeriprodukter er en vigtig komponent i et sundt og varieret kostmønster og er associeret med et godt helbred.

Mejeriprodukter bidrager med vigtige næringsstoffer

Evidensen viser, at det brede spektrum af næringsstoffer i mejeriprodukter kan understøtte et stærkt immunforsvar. Mejeriprodukter omfatter mange forskellige fødevarer, men fælles for dem alle er, at de indeholder henholdsvis høj-kvalitets protein, B12 samt flere vitaminer og mineraler der spiller en rolle for et optimalt immunforsvar.

Mejeriprodukters rolle for tarmens bakterieflora

Udover at indeholde næringsstoffer, der i sig selv understøtter immunforsvaret, indeholder mange fermenterede mejeriprodukter også aktive bakteriekulturer (probiotika), som understøtter tarmens mikrobielle bakteriebalance (fx A38 og Akultur Acido). Tarmens bakterier spiller en essentiel rolle i opbygning og vedligeholdelse af immunforsvaret. Studier har vist, at nogle fødevarekomponenter, herunder probiotika, præbiotika og fibre, kan have betydelig indflydelse på immunsystemet ved at ændre på tarmens bakterielle sammensætning.

Mejeriprodukter har altså en vigtig rolle i en ellers sund og varieret kost, hvorfor disse indgår i de fleste nationale næringsstofanbefalinger rundt om i verden. Den nyeste viden på området foreslår, at indtag af mejeriprodukter kan være fordelagtigt for immunsystemet, men for at kunne fastlægge den specifikke effekt, er der behov for yderligere forskning.

Du kan læse IDF’s opsummering om mejeriprodukters understøttende rolle for immunforsvaret her.

Desuden kan du læse mere om, hvordan specifikke fødevarer hverken overfører eller forebygger corona-virus her.

Måske du også er interesseret i...