Ny Kostrådscirkel skal gøre det nemmere at spise efter De officielle Kostråd

12. december 2022

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Den 7. januar 2021 lancerede Fødevarestyrelsen De nye officielle Kostråd der fokuserer på både at gavne sundhed og klima. En ny kostrådscirkel udarbejdet af Fødevarestyrelsen, skal nu gøre det nemmere at spise efter anbefalingerne.

Kostrådscirklen er en visuel illustration af De officielle Kostråd og hvordan forholdet mellem for eksempel grønt, kød, kornprodukter og bælgfrugter bør være, inddelt i seks fødevaregrupper, hvis du gerne vil spise sundt og klimavenligt. De nye anbefalinger sætter nemlig fokus på mere grønt, mindre kød og at vi skal huske bælgfrugterne, men i hvilke mængder skal vi have de forskellige madvarer? Hvad skal fylde mest og hvad skal fylde mindst?

De seks fødevaregrupper er:
•    Grøntsager og frugt (41 %)
•    Mad med fuldkorn og kartofler (32 %)
•    Nødder, frø og planteolier (5 %)
•    Bælgfrugter (7 %)
•    Mejeriprodukter og æg (8 %)
•    Fisk og kød (7 %)

Fødevaregrupperne i Kostrådscirklen bidrager til i alt 94 % af madens samlede energiindhold. Det søde, salte og fede er ikke illustreret i kostrådscirklen, men der er gjort plads til en lille mængde energi fra ’tomme kalorier’, nemlig 6 %.

Kostrådscirklen illustrerer variationen af de seks fødevaregrupper og i hvilken mængder de forskellige fødevarer skal fylde i forhold til hinanden, med udgangspunkt i en kost på 10 MJ. Det er vigtigt at bemærke, at Kostrådscirklen ikke viser, hvad du skal spise på en enkelt dag eller til et enkelt måltid. Kostrådscirklen er en guide til, hvordan du kan spise i gennemsnit henover en eller to uger. 

Kostrådscirklen er udformet så den kan bruges af raske mellem 6 og 65 år. For 2-5-årige børn vil inddelingen være lidt anderledes. F.eks. vil mælk og andre mejeriprodukter fylde lidt mere.

Læs mere om den nye kostrådscirkel på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

Måske du også er interesseret i...