Ny og gratis plakat om calcium i kosten

27. januar 2020

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

En ny plakat fra Mejeriforeningen illustrerer, hvor meget man skal spise af andre fødevarer for at få den samme mængde calcium, som der er i et glas mælk. Bestil den her.

Mælk er en rigtig nem kilde til calcium, så hvis man ikke ønsker at drikke mælk eller spise mejeriprodukter, skal der indtages store mængder af andre fødevarer for at dække det daglige behov for calcium. På en plakat, som Mejeriforeningen netop har fået lavet, illustreres det på en let og overskuelig måde, hvor meget man skal spise af andre calciumholdige fødevarer for at få lige så meget calcium, som der er i et glas mælk med 250 ml.

”Vi har valgt at tage udgangspunkt i et glas mælk, fordi det er en mængde, de fleste kan forholde sig til. Det sammenligner vi så med de fødevarer, der har et stort indhold af calcium,” fortæller Katrine Langvad, seniorkonsulent i L&F, Afdeling for Ernæring.

Hun understreger, at man sagtens kan få calcium fra andre fødevarer end mælk. ”Men det kræver, at man spiser store mængder, og det er især udfordrende for børn. Fx skal man spise to hele blomkålshoveder, en halv pakke havregryn eller 120 gram mandler for at få den samme mængde calcium, som fra et glas mælk. I øvrigt optages calcium ikke lige godt fra alle fødevarer. Kroppen kan lettere optage calcium fra mælk og mejeriprodukter sammenlignet med de fleste grøntsager” siger Katrine Langvad.

Plakaten har været efterspurgt blandt sundhedsprofessionelle, der rådgiver borgere som enten har et ønske om at udelukke mælkeprodukter fra kosten eller af fx allergimæssige hensyn er nødsaget til at udelukke mælkeprodukter fra kosten.  

Download plakaten her

Læs mere på mælken.dk hvor man også kan beregne, om man får tilstrækkeligt calcium i Calciumberegneren