Cholin: det glemte næringsstof

14. marts 2023

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Cholin er et vitaminlignende næringsstof, der blev kortlagt i 1998. Næringsstoffet betragtes som livsnødvendigt, men har levet en stille tilværelse siden det blev opdaget. Cholin har historisk ikke været inkluderet i De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR). Derudover er mængden af forskning der beskæftiger sig med cholin begrænset, og indtaget af cholin på befolkningsniveau er, som følge heraf, relativt ukendt.

Men, måske er den manglende opmærksomhed for det glemte, livsvigtige næringsstof ved at ændre sig.

Cholin
Cholin

Et næringsstof med mange funktioner

I den reviderede udgave af NNR, får det essentielle næringsstof det man kalder en ‘svag anbefaling’. Selvom Cholin er et essentielt næringsstof, ved vi ikke med sikkerhed, hvor meget vi har brug for. 

Alligevel ser eksperter på området denne inklusion som særdeles positiv, da næringsstoffet har en lang række gunstige effekter på mennesker. Blandt andet er cholin vigtig for cellemembranernes struktur, og for vedligeholdelse af centralnervesystemet. Samtidig hjælper cholin med at udnytte fedt og kolesterol samt at forebygge fedtlever (1).

Et mangelfuldt indtag af cholin kan formentlig også kædes sammen med både hjertesygdomme og Alzheimers, ifølge et nyt studie fra det videnskabelige tidsskrift Aging Cell (2)

Særlige behov

For gravide og ammende er et passende indtag af cholin essentielt. Fosteret har nemlig brug for næringsstoffet, der indgår i hjernens udvikling og i diverse funktioner på celleniveau. Derudover viser forskning, at et højt indtag af cholin i anden del af graviditeten, kan have positive effekter på barnets hukommelse (3).

Anbefalinger

Selvom vi ved at cholin er livsnødvendigt for mennesker, mangler der stadig meget forskning, som kan afdække hvordan cholin påvirker befolkningssundheden, og hvordan cholin fungerer i samspillet med andre næringsstoffer.

På trods af man ikke til fulde kender effekten af cholin, har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) udarbejdet anbefalinger for indtag på 480-550 mg/dag til gravide og ammende (4). Samtidig har nye undersøgelser fra Tyskland afdækket, at kun 7 % af gravide kvinder indtager tilstrækkelige mængder cholin. Derfor bør man være opmærksom på, om denne tendens også gør sig gældende for gravide, i lande med tilsvarende kostmønstre.  

Gode kilder til cholin

Der er altså grunde nok til at være opmærksom på sit indtag af cholin, hvor vi får næringsstoffet fra, og om vi indtager nok af det.

I de nordiske lande får vi primært cholin fra kød, mælkeprodukter, æg og korn (5). Særligt æg (6, 7) og indmad/kød ser ud til at have et højt indhold af næringsstoffet, og kan selv i relativt små mængder dække behovet hos bl.a. gravide. Samtidig er det fødevarer som bidrager med en lang række øvrige essentielle næringsstoffer, såsom jern, B12, D-vitamin, essentielle aminosyrer mm.

Kilder:

  1. Zeisel SH, Da Costa KA, Franklin PD, Alexander EA, Lamont JT, Sheard NF, et al. Choline, an essential nutrient for humans. FASEB J. 1991;5(7):2093-8. doi.
  2. Nikhil DaveJessica M. JuddAnnika DeckerWendy WinslowPatrick SaretteOscar Villarreal EspinosaSavannah TallinoSamantha K. BartholomewAlina BilalJessica SandlerIan McDonoughJoanna K. WinstoneErik A. BlackwoodChristopher GlembotskiTimothy KarrRamon Velazquez. Dietary choline intake is necessary to prevent systems‐wide organ pathology and reduce Alzheimer's disease hallmarks - Dave - 2023 - Aging Cell - Wiley Online Library
  3. Charlotte Bahnfleth, Richard Canfield, Julie Nevins, Marie Caudill, Barbara Strupp, Prenatal Choline Supplementation Improves Child Color-location Memory Task Performance at 7 Y of Age (FS05-01-19), Current Developments in Nutrition, Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019, nzz048.FS05–01–19, https://doi.org/10.1093/cdn/nzz048.FS05-01-19
  4. EFSA Panel on Dietetic Products. Dietary reference values for choline. EFSA Journal. 2016;14:4484. doi: 10.2903/j.efsa.2016.4484.
  5. Vennemann FB, Ioannidou S, Valsta LM, Dumas C, Ocke MC, Mensink GB, et al. Dietary intake and food sources of choline in European populations. Br J Nutr. 2015;114(12):2046-55. doi: 10.1017/S0007114515003700.
  6. Zeisel SH, Mar MH, Howe JC, Holden JM. Concentrations of choline-containing compounds and betaine in common foods. J Nutr. 2003;133(5):1302-7. doi: 10.1093/jn/133.5.1302
  7. Andersen CJ, Huang L, Zhai F, Esposito CP, Greco JM, Zhang R, Woodruff R, Sloan A, Van Dyke AR. Consumption of Different Egg-Based Diets Alters Clinical Metabolic and Hematological Parameters in Young, Healthy Men and Women. Nutrients. 2023 Aug 27;15(17):3747. doi: 10.3390/nu15173747. PMID: 37686779; PMCID: PMC10490185.

Måske du også er interesseret i...