En hyldest til bælgfrugter

02. februar 2023

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Fredag den 10. februar 2023 er Bælgfrugternes Dag – en global FN-dag til at anerkende vigtigheden af bælgfrugter som en global fødevare, og til at promovere hvordan man kan inkorporere bælgfrugterne i ens hverdag. Dagen er en hyldest til bælgfrugter, som skal hjælpe til at give danskerne lyst til at få flere bønner, kikærter og linser i deres kost – samt inspiration til hvordan, de kan bruge dem i køkkenet.

I 2021 udkom Fødevarestyrelsen med de nye officielle Kostråd, hvor danskerne opfordres til at spise flere bælgfrugter i alle deres former. Bælgfrugter er en god kilde til protein, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 100 gram tilberedte bælgfrugter om dagen. Kidneybønner, edamamebønner, kikærter, linser m.m. kan bruges i mange forskellige retter, for eksempel: gryderetter, salater, supper, chili sin carne, dahl, farsretter m.m.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet spiser danskerne ikke nok bælgfrugter – kun omkring 2 gram i gennemsnittet om dagen. Derfor er Bælgfrugternes Dag en oplagt mulighed for at sprede det gode budskab og få folks øjne op for de mange måder, man kan bruge bælgfrugter i madlavning. Bælgfrugternes Dag den 10. februar fejres i et samarbejde mellem en række organisationer i regi af Rådet for sund mad.

Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk skriver, at nogle gode grunde til at spise flere bælgfrugter i ens hverdagskost er:

  • bælgfrugter er billige
  • bælgfrugter mætter godt
  • bælgfrugter er en god kilde til protein
  • bælgfrugter indeholder vigtige næringsstoffer
  • bælgfrugter er blandt de fødevarer, som har det laveste klimaaftryk

Bælgfrugter er altså både gode for ens kost, ens økonomi og ens klimaaftryk.

Rådet for sund mad har udviklet materialer, som man kan bruge til at fejre og promovere dagen, herunder: opskrifter, plakater, indhold til sociale medier, quizzer, tips til at spise flere bælgfrugter m.m. Materialet er frit anvendeligt (med kreditering) og kan findes her.

Bælgfrugt-sang blev et hit

Danskerne fik øjnene op for bælgfrugter i 2022 efter en gruppe kommunikationsstuderende fra Aarhus Universitet på baggrund af De officielle Kostråd skrev sangen ”Hvad fuck er en bælgfrugt?” om fødevaren, som gik viralt. Sangen blev samlet op og udgivet af Fødevarestyrelsen. Se musikvideoen ”Hvad fuck er en bælgfrugt?” her.

Måske du også er interesseret i...