Glade ansigter til årets Ernæringsfokuskonference

29. november 2021

Den 18. november 2021 var Axelborgsalen fuld af glade og forventningsfulde ansigter. Det var der god grund til, for det var dagen for afholdelse af Ernæringsfokuskonferencen – Bæredygtig kost – hvad skal vi spise?

Ni spændende oplæg var linet op i programmet, og her får du adgang til præsentationerne og en række af hovedpointerne fra dagens budskaber.

Her får du 10 skarpe budskaber fra konferencen:

  1. Bæredygtig kost defineres af FAO og WHO ud fra 4 betragtninger: den skal beskytte miljøet og tage hensyn til klima, være ernæringsmæssig tilstrækkelig, kulturelt acceptabel og tilgængelig for borgerne at købe. Se mere om dette i første indlæg fra Birgitte Mie Hansen

  2. Københavns kommune har gjort deres materialer vedrørende offentlige måltider tilgængelige for alle. Der er derfor gode erfaringer at lære af og hjælp at hente via disse links: 1) Adgang til ressourcer inklusive pejlemærker, der er delt op efter institutionstype: Til medarbejdere | Mad og Måltider (kk.dk) 2) Opskriftsdatabasen: Forside | Madopskrifter.kk.dk og 3) Playbook fra WRI om hvordan man får flere til at vælge plantebaseret: Playbook for Guiding Diners Toward Plant-Rich Dishes in Food Service | World Resources Institute (wri.org). Vil du læse mere om Københavns Kommunes pejlemærker og proces med offentlige måltider, så dyk ned i Anya Hultberg og Nina Sindballe-Lauritsens præsentation.

  3. I Danmark er vi verdensmestre i at købe søde sager. Vores forbrug af nydelsesmidler optager 20-27% af klimaaftrykket fra fødevarer – afhængig af hvilken undersøgelse man kigger på. Et øget/højt indtag af nydelsesmidler medfører bl.a. et reduceret indtag af nærende fødevarer, ringere tandstatus og vægtproblemer. Mere om dette i Anja Biltoft-Jensen og Jeppe Matthiessens indlæg.

  4. Som du spørger, får du svar – man skal altid tage analyser med et gran salt og ikke drage hårde konklusioner ud fra én undersøgelse. Det var et take away point fra Anne Pøhl Enevoldsen og Nina Preus.

  5. Menneskers hjerne agerer ikke på fakta – vi agerer på følelser. Kommuniker derfor fakta som en historie målgruppen kan relatere følelsesmæssigt til. Det er måske en ny måde at skabe adfærdsmæssige forandringer, og du kan lære mere via Brandi S. Morris præsentation.

  6. Den eksisterende tilgængelighed af store portioner og pakker, er med til at forværre overvægtsproblematikken. Både målt på antallet af overvægtige og omkredsen af målebåndet. Læs mere om projektet ”Ja tak, lidt mindre” ved Susanne Tøttenborg.

  7. Mere end 40% af danskere ønsker at spise mere klimavenligt, men de færreste tænker over, om den mad de selv laver, egentlig er klimavenlig.

  8. Hele 47% af befolkningen anser reduktion af madspild som den vigtigste klimaindsats, når det drejer sig om fødevarer.

  9. Dyrkning af danske bælgfrugter betragtes som en vigtig del af den igangværende klimaindsats. Men, der findes enzymer i f.eks. hestebønner, som kan udløse livstruende reaktioner i mennesker, hvis de ikke bliver tilberedt korrekt. Den eksisterende viden om udløsende faktorer er stadig begrænset, og det bør ernæringsprofessionelle være særligt opmærksomme på. Det kan du blive meget klogere på gennem Mette Damborg Hansens indlæg.

  10. ’Vi skal passe på at vi ikke taler klima så meget op, at vi glemmer sundheden’, det var et statement fra den første dialog efter session 1.