Højst 5 håndfulde om ugen: Ny huskeregel skal hjælpe danskerne med at skære ned på snacks og søde sager

14. juni 2024

Fødevarestyrelsen lancerede d. 30. maj en ny anbefaling, der skal give danskerne en hjælpende hånd til at spise mindre snacks og søde sager. '5 håndfulde om ugen' er et godt vejledende mål, som er let at huske og altid er "lige ved hånden".

Danmark har den tvivlsomme ære af at være det mest slikglade land i verden, og det har konsekvenser for folkesundheden. ‘5 håndfulde om ugen’ en nem huskeregel for, hvor meget den enkelte har plads til i løbet af en uge. En håndfuld er et simpelt mål, og slik, chips samt andre snacks og søde sager er fødevarer, som mange ofte tager med hånden.

For alle aldersgrupper er det højst 5% af energibehovet, der kan udgøres af energi fra snacks og søde sager. Energibehovet øges med alderen. Derfor øges det også med alderen, hvor meget der er plads til i kosten af snacks og søde sager. Samtidig har mænd generelt et større energibehov end kvinder. Tilsvarende vokser hånden med alderen, ligesom hånden ofte er større hos mænd end kvinder. Nogle typer af snacks og søde sager fylder og vejer dog mere end andre. De 5 håndfulde skal derfor ses som et vejledende mål.

Læs mere om de 5 håndfulde på fødevarestyrelsens hjemmeside

læs materialet, der er særligt målrettet ernærings- og sundhedsprofessionelle


Tilmeld dig webinaret om De officielle Kostråd og '5 håndfulde om ugen'

D. 20. juni kl. 14-15 afholder Fødevarestyrelsen et webinar om den nye anbefaling samt mindre justeringer i De officielle Kostråd. Webinaret er gratis og er målrettet mad- og sundhedsprofessionelle.

Baggrunden for webinaret er den nye anbefaling om højst ’5 håndfulde om ugen’ samt DTU Fødevareinstituttets vurdering af, hvorvidt De officielle Kostråd fortsat er i overensstemmelse med de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), der blev offentliggjort i 2023. Kostrådene er overordnet set i overensstemmelse med NNR, men mindre justeringer i konkrete mængdeanbefalinger har været nødvendige.

tilmeld dig webinaret her

Måske du også er interesseret i...