Fødevarestyrelsen har offentliggjort mindre justeringer af kostrådene

18. juni 2024

Fødevarestyrelsen har netop opdateret De officielle Kostråd fra 2021 med mindre justeringer af mængdeanbefalinger. De nye anbefalinger i De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) fra 2023 har betydet, at der i kostrådene bl.a. skrues en smule op for fuldkorn, æg og mejeriprodukter.

I praksis forventes justeringerne ikke at skulle føre til væsentlige ændringer for den gennemsnitlige dansker. De seneste kostundersøgelser viser nemlig, at de fleste danskere allerede spiser mejeriprodukter og æg i passende mængder. Selvom danskernes gennemsnitlige fuldkornsindtag er steget markant gennem mange år, vil det med de nu anbefalede 90 g fuldkorn om dagen fortsat være nødvendigt at skrue op for mad med fuldkorn.

Oversigt over justeringerne af De officielle Kostråd:

 • Aldersgruppen: De officielle Kostråd gælder nu for aldersgruppen 2-70 år. Tidligere var målgruppen 2-65 år. 
 • Æg: Anbefalingen stiger fra 2 til 3 æg om ugen. Således vil det i kostrådet lyde: ’varier dine måltider med æg, fx et par gange om ugen. 3 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost’.
 • Fuldkorn: Den anbefalede mængde stiger fra 75 g til 90 g om dagen. Kostrådet vil fremover være: ’Spis 90 g fuldkorn om dagen og gerne mere. 90 g fuldkorn svarer fx til en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød + en lille portion fuldkornspasta’.
 • Kaffe: Under kostrådet ’sluk tørsten i vand’ tilføjes: ’Hvis du som voksen drikker kaffe, så hold dig til højst 4 kopper om dagen’.
 • Mejeriprodukter:
  • Børn på 2-3 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 250 ml) samt 1/4 skive ost (ca. 5 g) om dagen.
  • Børn på 4-10 år: Et alm. glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 300 ml) samt ½ skive ost (ca. 10 g) om dagen.
  • Børn og unge på 11-17 år: Et alm. glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 300 ml, dog op til 350 ml ved pubertet og høj vækst) samt 1 skive ost (ca. 20 g) om dagen.
  • Voksne på 18-70 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 250 ml) samt 1 skive ost (ca. 20 g) om dagen.

Læs mere om DE MINDRE JUSTERINGER af Kostrådene på fødevarestyrelsens hjemmeside

læs Opdatering af det faglige grundlag for De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023


Tilmeld dig webinaret om De officielle Kostråd og '5 håndfulde om ugen'

D. 20. juni kl. 14-15 afholder Fødevarestyrelsen et webinar om '5 håndfulde om ugen' samt mindre justeringer i De officielle Kostråd. Webinaret er gratis og er målrettet mad- og sundhedsprofessionelle.

Baggrunden for webinaret er den nye anbefaling om højst ’5 håndfulde om ugen’ samt DTU Fødevareinstituttets vurdering af, hvorvidt De officielle Kostråd fortsat er i overensstemmelse med de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), der blev offentliggjort i 2023. Kostrådene er overordnet set i overensstemmelse med NNR, men mindre justeringer i konkrete mængdeanbefalinger har været nødvendige.

tilmeld dig webinaret her

Måske du også er interesseret i...