Hvordan sparer du energi under din madlavning?

13. september 2022

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Vores energiforsyning ser ud til at være under pres. Det gør, at prisen på strøm er steget. Vi er i en energikrise, som drager paralleller tilbage til 70´erne. Det giver os anledning til at undersøge, hvor vi kan spare på strømmen, dels for at reducere omkostningerne og for at vise en form for samfundssind så der er strøm nok til alle.  

I køkkenet er vi vant til at bruge elektriske apparater - ovn, komfur, mikroovn, emhætte og elkedel, når vi skal have mad på bordet. Her bliver du guidet til, hvordan du kan spare energi under madlavningen - uden, at du skal begrænse dine aktiviteter i køkkenet.

Spar på strømmen, når du bruger kogeplade

  1. Steg og kog ikke længere tid eller ved højere temperatur end nødvendigt
  2. Hvis du ikke har induktion: Kog vand i el-kedel frem for gryde, og kog ikke mere end du har brug for
  3. Brug mindre vand, når du koger, fx kartofler og grøntsager – vandet skal kun netop dække
  4. Når du koger æg, behøver du bare 1-2 cm vand i bunden af gryden
  5. Sæt tætsluttende låg på gryden, når du koger – det koster 3x mere uden
  6. Vælg oftere enkle retter uden brug af mange gryder og pander
  7. Induktionskogeplade og -komfur er mest energieffektiv
  8. Kog risengrøden færdig under dynen, men vær varsom

Spar på strømmen, når du bruger ovn

  1. Steg ikke længere tid eller højere temperatur end nødvendigt
  2. Sæt retten i kold ovn hvis stegetiden er længere end ½ time, så udnytter du forvarmen
  3. Sæt flere ting i ovnen ad gangen. Prioriter kun at bruge ovn, når den er tændt.
  4. Udnyt eftervarmen fra ovnen, sluk 5 minutter før din ret er færdig
  5. Brug kun ovnen, når det er nødvendigt. Brug mikrobølgeovn, brødrister og kogeplade, når det er muligt; fremfor ovn

Spar på andre el-artikler

  1. Sæt emhætten på laveste niveau
  2. Brug en termokande til at holde kaffen varm fremfor varmepladen på kaffemaskinen
  3. Sæt køleskabet på den rigtige temperatur. 5 grader er ok til at holde dine fødevarer friske
  4. Sæt fryseren på den rigtige temperatur. -18 grader er tilstrækkelig
  5. Tø mad op i køleskabet. Det tager længere tid, men kulden fra den frosne mad sænker køleskabets el-forbrug, mens det tør
  6. Overvej om du kan piske flødeskummen, æggehviderne og andet i hånden i stedet for elpiskeren
  7. I køkkenet har man brug for godt arbejdslys – brug LED lyskilder

Spar indirekte på strømmen

  1. Lav gerne mad til flere dage – især hvis der er tale om langtidstilberedning
  2. Undgå madspild – tilberedt mad har brugt strøm. Smider du det ud, er det ikke bare spild af mad men også spild af strøm
  3. Brug rester i madpakker, aftensmad mv. næste dag

Her kan du downloade en PowerPoint om tilberedning af kød

Links til mere viden:

Hvis du vil læse mere om at spare på energien, få køkkentips og tips til at undgå madspild så hop over på voresmad.dk.

Her kan du bl.a. blive klogere på at bruge rester i madpakkenlære børn at bruge middagsrester i madpakken og få en guide til hvordan du får dit madspild ned

Læs mere om tilberedning af fødevarer her...