Danskernes forventninger til julen 2023: En jul fyldt med juleglæde, traditionel julemad og flotte juletræer

05. december 2023

Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på danskernes forventninger til julen 2023. Er det mon flæskesteg eller and, der vil stå på bordet? Og fejrer man ude eller hjemme? Analysen er baseret på en undersøgelse gennemført af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november 2023. 

De vigtigste indsigter er:

  • Julen er noget, som mange danskere glæder sig til. Det er knap halvdelen, der glæder sig i ’høj’ eller ’meget høj’ grad, mens en tredjedel glæder sig i nogen grad. Blandt dem, der ser frem til julen, er det især samværet med familie og venner, man glæder sig til. På andenpladsen finder vi julemaden, som over halvdelen glæder sig til.
  • Flere end ni ud af ti danskere i alderen 18-70 år forventer at holde juleaften. Af disse planlægger 51 pct. at holde juleaften hjemme, enten med eller uden gæster, mens 41 pct. planlægger at holde jul et andet sted end hjemme. 3 pct. har endnu ikke besluttet sig i midten af november.
  • Spørger vi danskerne, hvad de forventer, der vil stå på julebordet i år, er der stor enighed om, at julebordet vil rumme brun sovs, brunede samt hvide kartofler, rødkål og risalamande. 75 pct. forventer, at der vil stå and på julebordet, mens 67 pct. forventer at få flæskesteg.
  • Det er halvdelen blandt danskerne, der finder det vigtigt eller meget vigtigt, at julemaden er lavet med danske råvarer, mens blot 11 pct. svarer, at det ikke er vigtigt. Mere end hver tredje forholder sig neutral. Samme billede ser vi til spørgsmålet om, hvorvidt det er vigtigt eller ej, at julemaden er lavet med råvarer af god dyrevelfærd. Også her ser halvdelen dette som enten vigtigt eller meget vigtigt, mens kun 12 pct. svarer det modsatte.
  • Der skal stå et juletræ i 7 ud af 10 danske hjem. 44 pct. af danskerne forventer, at der skal købes et eller flere naturlige juletræer, mens 20 pct. af danskerne bruger et kunstigt juletræ, som de enten køber i år eller har derhjemme i forvejen. Skal der købes juletræ i år, er det vigtigste, at juletræet har et flot udseende og farve, men også at det kan købes i nærheden af, hvor man bor og til en god pris. 
  • Det er hver fjerde blandt danskerne, der i år vil have mere fokus end ellers på at købe mad og drikke på tilbud samt at undgå madspild i forbindelse med julen. Samlet set vurderer seks ud af ti danskere dog, at de vil have den samme adfærd som tidligere år. Ligeledes er det seks ud af ti, der forventer at bruge de samme penge på julegaver i år, samt de samme penge på julen alt i alt, som de brugte sidste år. 

Se de seneste analyser om forbrug og adfærd…