Sundhed
31. juli 2025
Okse- og kalvekød fås i mange udskæringer og varianter, der typisk er rige på protein, vitaminer, mineraler og med et varierende indhold af fedt. Kødet indeholder oftest få eller ingen kulhydrater.
De fleste danskere finder okse- og kalvekød velsmagende, og ser det som en vigtig del af den danske måltidskultur. Det viser vores undersøgelser om hvilken rolle kødet spiller i danskernes kost. Den store variation og den velkendte smag har gjort kødet til en fast bestanddel i danske måltider. Både som hovedingrediens og smagsforstærker til hverdag, fest og ved højtider.
En varieret kost
I en varieret kost skal der være en fornuftig balance mellem indtaget af de forskellige råvarer og fødevaregrupper. Kødet er med sine afholdte kulinariske kendetegn og ernæringsmæssige fortrin en velvalgt spise i en varieret og balanceret kost. Med udgangspunkt i Y-tallerkenen vil de animalske produkter som kød, fisk, æg og mejeriprodukter typisk fylde 1/5, mens frugt og grønt optager 2/5 af pladsen. Er bælgfrugter en del af måltidet, så kan det erstatte noget af eller hele den animalske 1/5 samt noget af de 2/5 frugt og grønt. De sidste 2/5 består af stivelsesprodukter som kartofler, ris, brød, pasta o.a. For ældre bør proteindelen fylde mere end 1/5.
Variationen indenfor de enkelte måltider sørger for, at stofferne blandes i tarmsystemet. Fuldkorn og kostfibre hjælper med en hurtigere passage i tarmsystemet og hæmmer formentlig dannelse af kræftfremkaldende stoffer. Kød i måltider bidrager ikke kun til indtaget af jern, men fremmer også optagelsen af jern og zink fra de vegetabilske råvarer. Derfor er det vigtigt at få en varieret kost – også i de enkelte måltider.
Kødfaktoren
Det magre kød er næringstæt, har et lavt indhold af kalorier og bidrager med protein, B-vitaminer, jern, zink og selen. Mindre magre udskæringer bidrager med mættet fedt og er en vigtig kilde til D-vitamin. Derudover har næringsstofferne i kødet en høj biotilgængelighed, hvilket gør det både nemmere for kroppen at optage næringsstofferne, men lidt kød i måltiderne - 15-50 gram (og/eller C-vitamin) kan i sig selv fremme optagelsen af jern og zink fra vegetabilske produkter som fuldkorn, bælgfrugter og mørkegrønne grøntsager. Denne evne kaldes ”kødfaktoren”.
Læs mere om okse- og kalvekød her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.