Ernæring

26. januar 2023

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Okse- og kalvekødet bidrager med protein, essentielle aminosyrer og en lang række vitaminer og mineraler i danskernes kost. 

Kødets næringsstoffer

Der findes mange okse- og kalveudskæringer med et varierende indhold af mikro- og makronæringsstoffer. Typisk vil kødet have et højt indhold af let optageligt protein, og et varierende indhold af fedt. Derudover et lavt til ikkeeksisterende indhold af kulhydrat. Oksekød er samtidig en vigtig kilde til jern, som mange kvinder mellem 15-35 år ofte indtager for lidt af, og som mange udsatte målgrupper (ældre, småt-spisende, børn mv.) kan have særligt behov for til at opbygge og bevare muskelmasse.

Man kan godt få dækket sit behov for næringsstoffer uden at spise kød, men man skal være opmærksom på at vælge andre fødevarer, der kan bidrage med protein, B-vitaminer, jern, zink og selen. Der er ikke evidens for, at en kost helt uden kød er mere sund end en balanceret og varieret kost. 

Du kan læse mere om kød og ernæring her.

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for 6 udvalgte udskæringer af oksekød. 

Makro-næringsstoffer
(pr. 100 g)
Roastbeef Oksemørbrad,
afpudset
Hakket oksekød,
10-15% fedt
Entrecote med fedtkant Kalv, magert, 5% fedt Kalv, 11% fedt
kJ 504 576 687 1098 509 768
Kcal 120 137 164 265 121 184
Protein (g) 21,7 20,0 19,4 18,2 18,6 20
Kulhydrat (g) 0,3 0 0 0 0 0,6
Fedt (g) 3,5 6,4 9,7 21,3 5,2 11,3
Mættet fedt (g) 1,198 2,757 2,796 8,991 2,147 4,729
Kolesterol (mg) 57 59 61 70 60 65

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Vitaminer
(pr. 100 g)
Roastbeef Oksemørbrad,
afpudset
Hakket oksekød,
10-15% fedt
Entrecote med fedtkant Kalv, magert, 5% fedt Kalv, 11% fedt
Thiamin/
B1 (mg)
0,0450 0,0774 0,0441 0,039 0,063 0,072
Riboflavin/
B2 (mg)
0,123 0,220 0,166 0,160 0,132 0,172
Niacin/
B3 (mg)
3,6 6,0 3,93 5,3 6,0 6,0
B6-vitamin (mg) 0,400 0,330 0,261 0,400 0,408 0,408
B12-vitamin (µg) 1,70 2,38 2,04 1,40 1,30 1,30
D-vitamin (µg) 0,0 0,4 0,5 0,8 0,2 0,2
E-vitamin (mg) 0,200 0,195 0,393 0,660 0,150 0,150

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Mineraler (pr. 100 g) Roastbeef Oksemørbrad,
afpudset
Hakket oksekød,
10-15% fedt
Entrecote med fedtkant Kalv, magert, 5% fedt Kalv, 11% fedt
Jern (mg) 2,10 2,47 2,25 1,90 1,40 1,60
Zink (mg) 3,61 2,97 4,40 3,90 4,30 4,20
Selen (µg) 6,70 9,10 - 6,50 8,40 3,00
Chrom (µg) 13,0 23,2 - 4,00 2,20 2,20
Kalium (mg) 280 340 302 293 322 320

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Læs mere om okse- og kalvekød her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...