28 g protein på hver tallerken

06. juli 2022

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

 

Et kyllingebryst, en svinekotelet uden fedtkant og en bøf af tykstegsfilet giver hver 28 g protein. Her kan du se, hvor meget du skal spise af en række andre produkter for at få 28 g protein. På bagsiden findes den rå vægt på alle produkterne og tilberedningstiderne. Desuden er der viden om proteiner og et eksempel på morgenmad, frokost og aftensmad med ca. 30 g protein i hvert måltid.

Proteiner er kroppens byggesten

Proteiner er opbygget af aminosyrer. Aminosyrer er kroppens byggesten. De bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer. Flere af aminosyrerne kan kroppen ikke danne selv, de er livsnødvendige (essentielle) og skal derfor tilføres med maden.

De animalske proteinkilder – kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg – indeholder alle livsnødvendige aminosyrer i en god sammensætning – også kaldet høj biologisk værdi. De vegetabilske proteinkilder - ærter, linser, bønner, nødder og kornprodukter – har lavere biologisk værdi men kan sammensættes sådan, at de supplerer hinanden, og dermed får man også de livsnødvendige aminosyrer. Fx vil majs og bønner sammen give en god sammensætning.

I den daglige kost spiser vi en blanding af proteiner fra animalske og vegetabilske produkter.

På forsiden er vist mængder, der giver 28 g protein. Der er ikke taget hensyn til den biologiske værdi af de enkelte proteinkilder. Mængden af energi er meget forskellig, så man kan ikke bare erstatte bøf med bønner.

Kroppen nedbryder proteiner fra musklerne hele døgnet, men dette modvirkes ved at øge opbygningen af proteiner, når der er tilstrækkelig proteiner i maden. Anbefalingen for proteiner til voksne er 1,1 g pr. kg legemsvægt pr. dag og 1,2 g for 65+ (NNR).

Protein kan fordeles med 20 g til hovedmåltiderne og 10 gram til mellemmåltiderne
– evt. 20 g før natten. Nogle mener, at især ældre bør have 30 g i hovedmåltiderne.

Ordrenummer 32

Se de andre "Vidste du at.." materialer her...