Jod
22. september 2025
Jod er en del af hormonerne thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3), der begge har betydning for stofskiftet, vækst og reproduktion. Jod optages fra blodet i skjoldbruskkirtlen, hvor disse hormoner dannes.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af jod.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-10 år |
100 µg |
100 µg |
11-14 år |
120 µg |
130 µg |
15-17 år |
120 µg |
140 µg |
18- >70 år |
150 µg |
150 µg |
Gravide |
200 µg |
|
Ammende |
200 µg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 242 µg jod pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 224 µg jod pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 262 µg jod pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Mejeriprodukter udgør den største kilde til jod i danskernes kost. Forskellige fødevaregruppers bidrag til jod ses i diagrammet under fanen "Kilder". Under diverse i diagrammet udgør jodberiget salt en stor andel. Siden 2000 er almindelig bordsalt og brødsalt beriget med jod, og derfor er de fleste danskere godt dækket ind.
Kilde: Alt om Kost
Risikogrupper
Det er især fostre, spædbørn og børn, der kan have store konsekvenser af, at have et utilstrækkeligt indtag af jod, da jod er en essentiel faktor i udviklingen af hjernen. I Danmark er jodberigelse af salt obligatorisk, og Verdens Sundhedsorganisation (WHO) anbefaler alle lande i verden beriger salt med jod for at mindske forekomsten af jodmangel.
Kilde: Iodine: a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023
For meget og for lidt jod
Hormonerne T4 og T3 er særdeles vigtige hos fostre, spædbørn og børn, da de bidrager til vækst og mange forskellige processer, der er relateret til neural og kognitiv udvikling. Derfor vil et utilstrækkeligt indtag af jod kunne påvirke denne udvikling og vækst negativt.
Et utilstrækkeligt indtag af jod er også forbundet med lavere fertilitet hos voksne. På grund af den obligatoriske jodberigelse af salt vil man, hvis man spiser en dansk normalkost, have lille risiko for at få for lidt jod.
Omvendt kan et for højt indtag af jod også have negative konsekvenser på skjoldbruskkirtlens funktioner, især hos sårbare grupper som fostre og spædbørn.
½ liter mælk vil tilføre 116,5 µg jod i kosten, hvilket er 78 % af den anbefalede daglige mængde for voksne. Marine fødevarer indeholder høje mængder af jod. Hvis danskerne spiste mere fisk og skaldyr, ville det naturlige indtag af jod også stige betydeligt. Dog skal man passe på med at spise tang hver dag. Tang har et meget højt indhold af jod. Jodindholdet i vegetabilske produkter varierer efter jordbundens sammensætning.
Kilder og biotilgængelighed
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne jod fra:
Absorptionen af jod foregår effektivt, dvs. næsten alt, hvad der bliver indtaget, bliver absorberet.
Eksempler på jod i forskellige fødevarer
|
Indhold af I pr. 100 g |
Hummer, rå |
700 µg |
Torskelever, rå |
500 µg |
Torsk, rå |
253 µg |
Musling, rå |
140 µg |
Kryddersild |
35 µg |
Stenbiderrogn |
27 µg |
Minimælk 0,5 % |
23 µg |
Æg, hele, rå |
21 µg |
Reje, kogt |
17 µg |
Cocktailpølser |
14 µg |
Ost, fast, 30+ |
14 µg |
|
Indhold af I pr. 100 g |
Rugbrød, mørkt |
22 µg |
Franskbrød |
21 µg |
Hirseflager |
5 µg |
Sorte oliven, i olie |
5 µg |
Gulerod, rå |
3 µg |
Bulgur |
3 µg |
Daddel, tørret |
2 µg |
Porre |
1 µg |
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.