Ernæring
19. januar 2022
Grisekød indeholder mange næringsstoffer og bidrager med bl.a. proteiner, vitaminer og mineraler.
Grisekød indeholder i sig selv alle essentielle aminosyrer i tilstrækkelig stor mængde. Desuden indeholder det proteiner af høj biotilgængelig kvalitet for den menneskelige krop. En gennemsnitlig fedtsyrefordeling i grisekødet er 39% mættede og 61% umættede fedtsyrer. Grisekød bidrager med forskellige B-vitaminer, kalium, fosfor, zink og selen i kosten og så væsentlig mængde jern og vitamin A fra leverpostej.
Næringsstoftabel
Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for 6 udvalgte udskæringer af gris.
Makro-næringsstoffer (pr. 100 g) |
Flæskesteg (kam med svær) | Filet, helt afpudset (minut- kotelet) |
Nakkefilet (afpudset) | Mørbrad (afpudset) | Skinke inderlår (skinke- schnitzel) |
Hakket grisekød 10-15% |
kJ | 1114 | 450 | 756 | 484 | 446 | 705 |
Kcal | 268 | 106 | 182 | 115 | 106 | 169 |
Protein (g) | 18,3 | 22,3 | 17,4 | 21,2 | 21,4 | 18,9 |
Kulhydrat (g) | 0,1 | 0,0 | 0,0 | 0,1 | 0,1 | 0,0 |
Fedt (g) | 21,7 | 1,9 | 12,4 | 3,3 | 2,2 | 10,4 |
Mættet fedt (g) | 8,6 | 0,756 | 5,122 | 1,144 | 0,774 | 3,566 |
Kolesterol (mg) | 69 | 60 | 58 | 58 | 58 | 59 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.
Vitaminer (pr. 100 g) |
Flæskesteg (kam med svær) | Filet, helt afpudset (minut-kotelet) | Nakketfilet (afpudset) | Mørbrad (afpudset) | Skinke inderlår (skinke- schnitzel) |
Hakket grisekød 10-15% |
Thiamin/ B1 (mg) |
0,628 | 0,810 | 0,747 | 1,13 | 1,15 | 0,723 |
Riboflavin/ B2 (mg) |
0,121 | 0,195 | 0,208 | 0,245 | 0,122 | 0,191 |
Niacin/ B3 (mg) |
5,49 | 3,90 | 5,18 | 4,20 | 7,93 | 5,98 |
B6-vitamin (mg) | 0,291 | 0,370 | 0,260 | 0,381 | 0,703 | 0,322 |
B12-vitamin (µg) | 0,854 | 0,650 | 0,823 | 0,605 | 0,700 | 0,718 |
D-vitamin (µg) | 0,538 | 0,485 | 0,635 | 0,505 | 0,261 | 0,586 |
E-vitamin (mg) | 0,407 | 0,100 | 0,550 | 0,100 | 0,408 | 0,539 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.
Mineraler (pr. 100 g) | Flæskesteg (kam med svær) | Filet, helt afpudset (minut-kotelet) | Nakkefilet (afpudset) | Mørbrad (afpudset) | Skinke inderlår (skinke-schnitzel) |
Hakket grisekød 10-15% |
Jern (mg) | 0,430 | 0,710 | 0,986 | 1,02 | 0,462 | 0,879 |
Zink (mg) | 1,26 | 3,60 | 2,65 | 1,83 | 3,57 | 2,18 |
Selen (µg) | 7,15 | 6,90 | 9,20 | 10,4 | 6,94 | - |
Chrom (µg) | 5,14 | 5,30 | 0,175 | 2,10 | 0,278 | - |
Kalium (mg) | 292 | 400 | 327 | 480 | 387 | 331 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.
Læs mere om grisekød her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugter og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.