Ernæring

26. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Grisekød indeholder mange næringsstoffer og bidrager med bl.a. proteiner, vitaminer og mineraler.

Grisekød indeholder i sig selv alle essentielle aminosyrer i tilstrækkelig stor mængde. Desuden indeholder det proteiner af høj biotilgængelig kvalitet for den menneskelige krop. En gennemsnitlig fedtsyrefordeling i grisekødet er 39% mættede og 61% umættede fedtsyrer. Grisekød bidrager med forskellige B-vitaminer, kalium, fosfor, zink og selen i kosten samt en væsentlig mængde jern og vitamin A fra leverpostej.

Du kan læse mere om kød og ernæring her. 

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for 6 udvalgte udskæringer af gris. 

Makro-næringsstoffer 
(pr. 100 g)
Flæskesteg (kam med svær) Filet, helt afpudset (minut-
kotelet)
Nakkefilet (afpudset) Mørbrad (afpudset) Skinke
inderlår (skinke-
schnitzel)
Hakket grisekød 10-15%
kJ 1114 450 756 484 446 705
Kcal 268 106 182 115 106 169
Protein (g) 18,3 22,3 17,4 21,2 21,4 18,9
Kulhydrat (g) 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0
Fedt (g) 21,7 1,9 12,4 3,3 2,2 10,4
Mættet fedt (g) 8,6 0,756 5,122 1,144 0,774 3,566
Kolesterol (mg) 69 60 58 58 58 59

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Vitaminer
(pr. 100 g)
Flæskesteg (kam med svær) Filet, helt afpudset (minut-kotelet) Nakketfilet (afpudset) Mørbrad (afpudset) Skinke
inderlår (skinke-
schnitzel)
Hakket grisekød 10-15%
Thiamin/
B1 (mg)
0,628 0,810 0,747 1,13 1,15 0,723
Riboflavin/
B2 (mg)
0,121 0,195 0,208 0,245 0,122 0,191
Niacin/
B3 (mg)
5,49 3,90 5,18 4,20 7,93 5,98
B6-vitamin (mg) 0,291 0,370 0,260 0,381 0,703 0,322
B12-vitamin (µg) 0,854 0,650 0,823 0,605 0,700 0,718
D-vitamin (µg) 0,538 0,485 0,635 0,505 0,261 0,586
E-vitamin (mg) 0,407 0,100 0,550 0,100 0,408 0,539

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Mineraler (pr. 100 g) Flæskesteg (kam med svær) Filet, helt afpudset (minut-kotelet) Nakkefilet (afpudset) Mørbrad (afpudset) Skinke
inderlår (skinke-schnitzel)
Hakket grisekød 10-15%
Jern (mg) 0,430 0,710 0,986 1,02 0,462 0,879
Zink (mg) 1,26 3,60 2,65 1,83 3,57 2,18
Selen (µg) 7,15 6,90 9,20 10,4 6,94 -
Chrom (µg) 5,14 5,30 0,175 2,10 0,278 -
Kalium (mg) 292 400 327 480 387 331

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Læs mere om grisekød her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...