Ernæring

26. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Grisekød indeholder mange næringsstoffer og bidrager med bl.a. proteiner, vitaminer og mineraler.

Grisekød indeholder i sig selv alle essentielle aminosyrer i tilstrækkelig stor mængde. Desuden indeholder det proteiner af høj biotilgængelig kvalitet for den menneskelige krop. En gennemsnitlig fedtsyrefordeling i grisekødet er 45% mættede og 55% umættede fedtsyrer. Grisekød bidrager med forskellige B-vitaminer, kalium, fosfor, zink og selen i kosten samt en væsentlig mængde jern og vitamin A fra leverpostej.

Du kan læse mere om kød og ernæring her. 

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for 6 udvalgte udskæringer af gris. 

 

Flæskesteg (kam med svær)

Filet, helt afpudset (minut-

kotelet)

Nakkefilet (afpudset)

Mørbrad (afpudset)

Inderlår (skinke-

schnitzel)

Hakket grisekød 10-15%

kJ

1114

450

756

484

446

705

Kcal

268

106

182

115

106

169

Protein (g)

18,3

22,3

17,4

21,2

21,4

18,9

Kulhydrat (g)

0,1

0,0

0,0

0,1

0,1

0,0

Fedt (g)

21,7

1,9

12,4

3,3

2,2

10,4

Mættet fedt (g)

8,6

0,756

5,122

1,144

0,774

3,566

Kolesterol (mg)

69

60

58

58

58

59

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Flæskesteg (kam med svær)

Filet, helt afpudset (minut-kotelet)

Nakketfilet (afpudset)

Mørbrad (afpudset)

Inderlår (skinke-

schnitzel)

Hakket grisekød 10-15%

Thiamin/

B1 (mg)

0,628

0,810

0,747

1,13

1,15

0,723

Riboflavin/

B2 (mg)

0,121

0,195

0,208

0,245

0,122

0,191

Niacin/

B3 (mg)

5,49

3,90

5,18

4,20

7,93

5,98

B6-vitamin (mg)

0,291

0,370

0,260

0,381

0,703

0,322

B12-vitamin (µg)

0,854

0,650

0,823

0,605

0,700

0,718

D-vitamin (µg)

0,538

0,485

0,635

0,505

0,261

0,586

E-vitamin (mg)

0,407

0,100

0,550

0,100

0,408

0,539

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Flæskesteg (kam med svær)

Filet, helt afpudset (minut-kotelet)

Nakkefilet (afpudset)

Mørbrad (afpudset)

Inderlår (skinke-schnitzel)

Hakket grisekød 10-15%

Jern (mg)

0,430

0,710

0,986

1,02

0,462

0,879

Zink (mg)

1,26

3,60

2,65

1,83

3,57

2,18

Selen (µg)

7,15

6,90

9,20

10,4

6,94

-

Chrom (µg)

5,14

5,30

0,175

2,10

0,278

-

Kalium (mg)

292

400

327

480

387

331

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs mere om grisekød her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...