Optimer optagelsen af næringsstoffer ved at spise kød og fisk

19. november 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

”Kødfaktoren” er det der gør kød, herunder fisk, til perfekte ingredienser i måltider med især mørkegrønne grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter. Mekanismen bag er godt nok ikke afdækket, men det er evident, at tilstedeværelsen af en smule kød og fisk fremmer optagelsen af jern og zink fra de vegetabilske kilder. Denne synergetiske effekt ser ud til at kunne øge absorptionen af non-hæm jern med op til 150%.

Helt tilbage fra slut 90´erne og ind i 00´erne blev der foretaget en række undersøgelser om kødets effekt på optagelsen af jern fra vegetabilske kilder. I søgen efter at komme en af verdens største mangelsygdomme til livs, jern-mangel, var denne forskning et lovende skridt på vejen til at afdække forståelsen af de optimerende mekanismer, der findes i fødevarer. Missionen lykkedes desværre ikke. Selve den eller de mekanismer, der sætter gang i øget optagelse af jern, endda også zink, blev ikke endeligt identificeret.

Det er dog blev konfirmeret i et review fra 2022, at kødfaktoren er en realitet. Hvis mindre mængder – et sted mellem 15-50 g okse-, grise-, kyllingekød og/eller fisk, er en del af et måltid, hvor der især findes mørkegrønne grøntsager som broccoli og spinat, fuldkornsprodukter som pasta og brød og/eller bælgfrugter som bønner og linser, så øges absorptionen af non-hæm jern fra plante-fødevarerne med op til 150%.

Denne viden kan bruges til at sammensætte optimerede måltider, der fx kan målrettes udsatte grupper for jernmangel som fertile kvinder, børn, ældre og syge. 

Det er netop kødets indhold af vigtige næringsstoffer som B-vitaminer, især Vitamin B12, mineraler som jern, zink, selen og fosfor og det biotilgængelige protein, der gør det til en del af kostanbefalingerne. Men der er mere til vores fødevarer end de enkeltstående næringsstoffer. Der findes nogle bioaktive komponenter, som vi endnu ikke kender det fulde potentiale af - herunder "Kødfaktoren". Disse er også en del af de ”Fødevarematricer”, som hver enkelt fødevare består af, og som tilsyneladende kan være svære at isolere. Effekten af fødevarematricerne kan endda se ud til at rykke på den etablerede viden om nogle af de enkelt-næringsstoffer, som vi i dag betragter som sundhedsudfordrende. Det må nærmere forskning afdække yderligere.

Måske du også er interesseret i...