Ernæring

27. januar 2023

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Kylling er en populær spise i mange danske hjem, fordi kødet er nemt at tilberede og findes i mange udskæringer og varianter. Det betragtes af mange som velsmagende, og danske forbrugere placerer kylling i top tre som bedste proteinkilde. Fjerkræ bidrager desuden med en lang række vitaminer og mineraler i danskernes kost.

Protein
Kylling indeholder ca. 19 g protein pr 100 g. og er dermed en god kilde til protein med høj biotilgængelighed. 

Fedt
Kylling er ofte en mager kødtype. Mens indholdet af protein er højt, er fedtindholdet lavt – i gennemsnit kun ca. 6% fedt, afhængig af udskæringen. Med kylling som en del af en varieret kost, kan man sænke indholdet af mættet fedt i kosten, der bl.a. stammer fra animalske produkter.

Her kan du  læse mere om kød og ernæring

Her kan du læse om fedt i forskellige udskæringer

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for udvalgte udskæringer af kylling og fjerkræ. 

Makro-næringsstoffer pr. 100 g  Kylling, bryst, kød og skind Kylling, lår, kød og skind Kylling, vinge, kød og skind Kylling, lever And, brystkød And, kød og skind
kJ 623 647 780 487 489 1650
Kcal 149 155 187 116 116 400
Protein (g) 21,5 18,7 19,2 19,1 19,4 11,5
Kulhydrat (g) 0,1 0,0 0,1 0,4 0,0 0,0
Fedt (g)  6,9 8,9 12,2 4,2 4,3 39,3
Mættet fedt (g) 1,955 2,525 3,462 1,179 1,572 13,14
Kolesterol (mg) 64 84 77 345 77 76

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Vitaminer 
(pr. 100 g)
Kylling, bryst, kød og skind Kylling, lår, kød og skind Kylling, vinge, kød og skind Kylling, lever And, brystkød And, kød og skind
Thiamin/
B1 (mg)
0,06 0,06 0,05 0,48 0,42 0,197
Riboflavin/
B2 (mg)
0,09 0,15 0,09 3,4 0,31 0,21
Niacin/
B3 (mg)
9,9 5,4 5,9 10,2 3,4 3,93
B6-vitamin (mg) 0,53 0,26 0,35 0,8 0,63 0,19
B12-vitamin (µg) 0,34 0,3 0,32 21 0,76 0,25
D-vitamin (µg) 1,5 1,5 1,5 0,2   1,0

Kilde: DTU Fødevareinstitut. Frida Fødevaredatabase.

Mineraler (pr. 100 g) Kylling, bryst, kød og skind Kylling, lår, kød og skind Kylling, vinge, kød og skind Kylling, lever And, brystkød And, kød og skind
Jern (mg) 0,9 1,8 1,4 9,15 4,5 1,2
Zink (mg) 0,8 1,6 1,33 2,9 0,74 1,35
Selen (µg)       50,5   24
Chrom (µg)       0,91    
Kalium (mg) 220 192 156 255 270 297

Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.

Her kan du læse mere om fjerkræ...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...