Ernæring
27. januar 2023
Kylling er en populær spise i mange danske hjem, fordi kødet er nemt at tilberede og findes i mange udskæringer og varianter. Det betragtes af mange som velsmagende, og danske forbrugere placerer kylling i top tre som bedste proteinkilde. Fjerkræ bidrager desuden med en lang række vitaminer og mineraler i danskernes kost.
Protein
Kylling indeholder ca. 19 g protein pr 100 g. og er dermed en god kilde til protein med høj biotilgængelighed.
Fedt
Kylling er ofte en mager kødtype. Mens indholdet af protein er højt, er fedtindholdet lavt – i gennemsnit kun ca. 6% fedt, afhængig af udskæringen. Med kylling som en del af en varieret kost, kan man sænke indholdet af mættet fedt i kosten, der bl.a. stammer fra animalske produkter.
Makro-næringsstoffer pr. 100 g | Kylling, bryst, kød og skind | Kylling, lår, kød og skind | Kylling, vinge, kød og skind | Kylling, lever | And, brystkød | And, kød og skind |
kJ | 623 | 647 | 780 | 487 | 489 | 1650 |
Kcal | 149 | 155 | 187 | 116 | 116 | 400 |
Protein (g) | 21,5 | 18,7 | 19,2 | 19,1 | 19,4 | 11,5 |
Kulhydrat (g) | 0,1 | 0,0 | 0,1 | 0,4 | 0,0 | 0,0 |
Fedt (g) | 6,9 | 8,9 | 12,2 | 4,2 | 4,3 | 39,3 |
Mættet fedt (g) | 1,955 | 2,525 | 3,462 | 1,179 | 1,572 | 13,14 |
Kolesterol (mg) | 64 | 84 | 77 | 345 | 77 | 76 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.
Vitaminer (pr. 100 g) |
Kylling, bryst, kød og skind | Kylling, lår, kød og skind | Kylling, vinge, kød og skind | Kylling, lever | And, brystkød | And, kød og skind |
Thiamin/ B1 (mg) |
0,06 | 0,06 | 0,05 | 0,48 | 0,42 | 0,197 |
Riboflavin/ B2 (mg) |
0,09 | 0,15 | 0,09 | 3,4 | 0,31 | 0,21 |
Niacin/ B3 (mg) |
9,9 | 5,4 | 5,9 | 10,2 | 3,4 | 3,93 |
B6-vitamin (mg) | 0,53 | 0,26 | 0,35 | 0,8 | 0,63 | 0,19 |
B12-vitamin (µg) | 0,34 | 0,3 | 0,32 | 21 | 0,76 | 0,25 |
D-vitamin (µg) | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 0,2 | 1,0 |
Kilde: DTU Fødevareinstitut. Frida Fødevaredatabase.
Mineraler (pr. 100 g) | Kylling, bryst, kød og skind | Kylling, lår, kød og skind | Kylling, vinge, kød og skind | Kylling, lever | And, brystkød | And, kød og skind |
Jern (mg) | 0,9 | 1,8 | 1,4 | 9,15 | 4,5 | 1,2 |
Zink (mg) | 0,8 | 1,6 | 1,33 | 2,9 | 0,74 | 1,35 |
Selen (µg) | 50,5 | 24 | ||||
Chrom (µg) | 0,91 | |||||
Kalium (mg) | 220 | 192 | 156 | 255 | 270 | 297 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet. Frida Fødevaredatabase.
Her kan du læse mere om fjerkræ...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Frugter og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.