Calcium
17. november 2021
Næsten al kroppens calcium findes i knogler og tænder, mens en lille smule findes frit i plasma. Denne frie mængde calcium har forskellige funktioner. Det indgår i nervetransmissioner, ved enzymatiske reaktioner, har betydning for blodets evne til at størkne og indflydelse på musklernes funktionsevne. Knoglerne nedbrydes og opbygges kontinuerligt, hvilket betyder, at calcium hele tiden bliver udskiftet/fornyet.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-20 år |
> 21år |
600 mg |
700 mg |
900 mg |
800 mg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af calcium. Mindste niveau for indtagelse er 400 mg for såvel kvinder som mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Danskerne får gennemsnitligt 1091 mg calcium pr. dag, hvilket er 36 % over NNA for voksne. Omkring 75 % får dækket anbefalet daglig tilførsel. Mere end 95 % får mindst de 400 mg, som udgør mindste niveau for indtagelse.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Da mælk og mejeriprodukter er den største enkeltkilde til calcium i danskernes kost, vil fravalg af disse produkter indebære en risiko, især for børn og for de voksne, der ikke spiser så mange grønsager.
For meget og for lidt calcium
Ca. 60 % af danskernes calcium tilførsel kommer fra mælk, mælkeprodukter og ost. ½ liter mælk tilfører 600 mg calcium. Mangler mælkens tilførsel skal ca. 300 mg erstattes fra øvrig mad eller calciumtilskud, da en god og varieret kost uden mejeriprodukter giver ca. 300 mg calcium.
Børns kost kan ikke tilrettelægges så calciumbehovet dækkes via maden, når mælk udelades.
Der skal stor ernæringsindsigt, lyst til at fravige de gængse danske kostvaner samt forståelse for behovet for kontinuitet i forsyningen for at dække voksnes calciumbehov via maden.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne calcium fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Absorption af calcium påvirkes af andre stoffer i fødevarerne. I vegetabilske produkter forekommer stoffer som fytat (fx bønner, korn) og oxalat (fx rabarber, spinat) som er stærke calciumbindere. Calciumfytat og calciumoxalat spaltes stort set ikke, og calcium i denne form absorberes derfor stort set ikke i tarmkanalen. En direkte sammenligning af forskelligt calciumindhold fra en levnedsmiddeltabel vil være misvisende, da biotilgængeligheden er vidt forskellig. Fx optages 5 % af calcium fra spinat, ca. 32 % fra mælk og ca. 59 % fra grønkål.
Mineraltab
Calcium er varmestabilt, og forbliver i mælken uanset fedtindhold. Calcium er bundet til proteinet casein, så ost har et højt calciumindhold, mens valle og myseost, som er baseret på valle har et lavere calciumindhold.
Eksempler på calcium i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af calcium pr. 100 g |
Ost, fast, 30+ |
733 mg |
Sardin i olie, konserves |
420 mg |
Ymer, naturel |
197 mg |
Minimælk, 0,5 % |
124 mg |
Rejer, kogt |
115 mg |
Æg, hele, rå |
40 mg |
Laks, rå |
20 mg |
Vegetabilske produkter | |
Mandel, rå |
256 mg |
Grønkål, rå |
219 mg |
Spinat, rå |
129 mg |
Tofu |
128 mg |
Oliven, grønne, konserves |
120 mg |
Brune bønner, tørrede |
77 mg |
Havregryn |
53 mg |
Hvidkål, rå |
51 mg |
Broccoli, rå |
44 mg |
Rugbrød, fuldkorn |
28 mg |
Blomkål, rå |
25 mg |
Agurk, rå |
21 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Pr. 100 g | Indhold af calcium | % optages | Tilgængeligt calcium |
Spinat |
130 mg |
5 |
6,5 mg |
Minimælk |
124 mg |
32 |
39,4 mg |
Grønkål |
210 mg |
59 |
73,1 mg |
Tilgængeligt calcium i eksempler på daglige portionsstørrelser
1 dagsportion | Tilgængeligt calcium | |
Spinat |
150 g |
10 mg |
Minimælk |
400 g |
159 mg |
Grønkål |
150 g |
110 mg |
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Læs om makronæringsstofferne: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs vores artikler om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper.
Energi
Læs vores artikler om madens energiindhold.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her.